Karadžić tužio Vladu Velike Britanije

Tanjug
Karadžić tužio Vladu Velike Britanije

LONDON - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić (79) tužio je Vladu Velike Britanije za nehumano postupanje i kršenje ljudskih prava u zatvoru na ostrvu Vajt.

Prema pisanju britanskog Dejli Mejla, Karadžić traži odštetu od 50.000 funti. Njemu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige i laptop.

 To se, prema pisanju portala, dešava nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovićević 2021. godine tvrdila da njenog oca u britanskom zatvoru drže u "nezdravim" i "necivilizovanim" uslovima. Podsjećaju da je Karadžićeva kćerka tada za Srnu, rekla da što se fizičkog i zdravstvenog stanja njenog oca tiče, on je smješten u uslovima koji su neprihvatljivi.

"Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koja je zabranjena širom svIJeta, jasno je u kakvom će stanju biti", izjavila je ona. 

Rekla je i da je premještanje njenog oca u zatvor u Britaniju bilo namjerno u inat njenoj porodici.

"Moj otac je u veoma necivilizovanoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske namjerno je napravljeno da bi ga držao podalje, van pravila Rezolucije Ujedinjenih nacija koju je usvojio Savjet bezbednosti. Biće nam veoma teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i poslije toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga".     

Karadžić je osuđen 2019. godine za genocid nad Hrvatima i muslimanima tokom posljednjeg rata u BiH.  Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu robiju bez uslovnog otpusta.

Podsjećaju da je Karadžić prebačen avionom iz Holandije u Veliku Britaniju 2021.  

Britanija je bila u velikoj mjeri uključena u njegovu osudu, a bivši ministar spoljnih poslova Dominik Rab bio je jedan od mladih advokata koji je izradio pravnu proceduru za njegovo prebacivanje u Veliku Britaniju, piše Dejli Mejl, prenosi Tan‌jug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana