Kapidžić pokušao kuću ustaškog doglavnika proglasiti nacionalnim blagom

Srna
Kapidžić pokušao kuću ustaškog doglavnika proglasiti nacionalnim blagom

BANJALUKA - Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika došlo je do incidenta i verbalnog sukoba između članova Komisije zbog pokušaja da kuća ustaškog doglavnika Ademage Mešića bude proglašena nacionalnim spomenikom.

Član ove komisije iz Republike Srpske Anđelina Ošap Gaćanović predložila je na jučerašnjoj sjednici da se, u skladu sa članom 31 Poslovnika Komisije, odbaci peticija kojom se predlaže proglašenje kuće Ademage Mešića nacionalnim spomenikom, a naročito imajući u vidu da je riječ o revitalizaciji imena ličnosti koja je osuđena za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu na doživotni zatvor i gubitak građanske časti još 1945. godine.

Međutim, član Komisije Faruk Kapidžić odbio je ovaj prijedlog insistirajući na proglašenju.

Gaćanovićeva ga je upozorila da je oživljavanje ustaških imena u najmanju ruku neprimjereno, te upozorila da po krivičnom zakonu svako dodjeljivanje priznanja, nagrade, spomenice, privilegije ili sličnog osuđenim ratnim zločincima predstavlja krivično djelo koje se kažnjava zatvorom, nakon čega je Kapidžić zaprijetio da će napustiti sjednicu, te su uslijedili verbalni sukobi i zasjedanje je prekinuto.

Kapidžić je u svađi poredio ovog ustaškog krvnika sa komandantom Jugoslovenske vojske u otadžbini Dražom Mihailovićem, a pomenuo je i jednog od najvećih zločinaca iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Maksa Luburića.

“Nije prvi put da se ovakvi izlivi srbomržnje dešavaju u Komisiji. Faruk Kapidžić je često koristi retoriku u kojoj unižava srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), često srpskim spomenicima dođeljuje ideološki bosanski značaj, govori da se mi Srbi naviknemo na pridjeve koji nam se ne sviđaju, da će srpski kulturni spomenici biti bosanski, da se Srbi mogu osjećati kao Srbi, ali su etnički Bosanci, da je Gavrilo Princip terorista, a najčešće se pominje i ratna retorika u kojoj nas napominje da se on u takozvanoj Armiji BiH nije borio za ovakvu državu i instituciju, referišući se na to da se u ovoj instituciji odluke donose koncenzusom glasova svih njenih naroda”, rekla je Gaćanovićeva Srni.

Od njega smo, dodala je Gaćanovićeva, navikli na antisrpsku retoriku svake vrste.

Ona je podsjetila na njegov napad na Mitropoliju dabrobosansku i SPC kada je u medijima i institucionalno optužio SPC da je “ukrala” svoje pokretno dobro - Čajničko jevanđelje od svih Bosanaca i Hercegovaca.

“Nakon što je i institucionalno i formalno Tužilaštvo odbacilo ovakve optužbe Faruka Kapidžića, on nije našao ni shodno da se izvini za napad na SPC, koji je u rad Komisije donio duboku krizu”, navela je Gaćanovićeva.

Ona je istakla da je juče taj sukob kulminirao kada je pokušao da revitalizuje lik i djelo osuđenog ustaškog krvnika Ademage Mešića kroz insistiranje na proglašenju njegove rodne kuće nacionalnim spomenikom, a naročito nakon što je u obrazloženju odluke imao priliku da čuje o svim ratnim ulogama Mešića u likvidaciji Srba Jevreja i Roma, te organizovanih progona Srba prije Drugog svjetskog rata.

“Kada sam ga napomenula da je revitalizacija ustaša i krivično djelo za koje se kažnjava zatvorom, počeo je verbalni sukob, jer je valjda taj zakon u njegovoj glavi izgleda namijenjen samo za Srbe i za slanje Srba u zatvor”, istakla je Gaćanovićeva.

Ona kaže da su u obrazloženju odluke koju je pripremila navedene sve istorijske činjenice da je BiH učestvovala na strani sila protiv fašističkog režima i slavi pobjedu nad njim, a da narodi koji danas žive u BiH moraju njegovati antifašističko nasljeđe.

“Navedeno da se mora sprečiti svaki način revizionizma Ademaginog istorijskog đelovanja, a posebno spriječiti davanje nacionalnog značaja njegovom imenu i to kroz instituciju svih naroda, vjerskih i etničkih grupa u BiH, kao što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika koja je osnovana kroz Dejtonski mirovni sporazum”, napomenula je Gaćanovićeva.

Ona je ukazala da nacionalnu dobro ne može biti spomenik koji vrijeđa nacionalne vjerske i ljudske osjećaje cijelih naroda i onih koji su stradavali u logorima i stratištima pod ustaškim režimom NDH, kao i njihovih danas živih potomaka, a naročito potvrđenih sudskim odlukama.

“Smatram da je sramotno da bošnjački narod u instituciji predstavlja jedna ovakva osoba čija su ideološka ubjeđenja duboko ukorijenjena u mržnji prema drugom narodu, koju ne može da odvoji u svom radu i u neprihvatanju činjenice da u ovoj zemlji žive tri naroda koja su stvarala svoja kulturna dobra, kojima je Aneks osam dao mogućnost da ih zaštiti pod svojim imenom”, naglasila je član ove komisije iz Republike Srpske.

Gaćanovićeva smatra da ovakvo djelovanje, u stvari, najviše šteti bošnjačkom narodu koga ovaj član Komisije predstavlja na najgori mogući način.

“Ne dozvoljavam da se bilo kakve ideologije i ideološke agende sprovode kroz zajedničku instituciju i da se njeni mehanizmi zloupotrebljavaju, da se narodima oduzima pravo na zaštitu svojih spomenika sa imenom njihove nacionalne kulture, pa tako neću dozvoliti ni ovo veličanje ustaškog krvnika, a takođe ću insistirati i na pravnim mehanizmima koji postoje propisani za krivično kažnjavanje onih koji to rade”, poručila je Gaćanovićeva.

U odluci o odbacivanju peticije za proglašenje vile Ademage Mešića u Tešnju nacionalnim spomenikom navodi se da se odbacuje ova peticija, u skladu sa odredbama člana 31, Poslovnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i da se dobro iz člana 1. ove odluke briše sa Liste peticija koja se vodi u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana