Kampanja privedena kraju: Lokalne teme prividno nadjačale nacionalne

Vedrana Kulaga Simić
Kampanja privedena kraju: Lokalne teme prividno nadjačale nacionalne

BANjALUKA - Kampanja u susret lokalnim izborima je na samom kraju, a poznavaoci domaće političke scene u Republici Srpskoj su saglasni u ocjeni da su političari i kandidati ovaj put bili daleko više usmjereni upravo na lokalne teme, sa manje nacionalne retorike, što je, ističu, posljedica straha od kazni i svijesti o prezasićenosti građana tim pričama.

Lokalni izbori su zakazani za nedjelju, a tokom kampanje koja je počela 6. septembra i završava se u subotu ujutro politički subjekti su upoznavali birače i javnost sa svojim programima i uzdanicama koje su gurnuli u trku za čelne pozicije od Novog Grada do Trebinja.

Analitičari u prvim ocjenama kampanje ističu da je i ovaj put ponovljeno dosta stvari, od manira do ponuđenih programa u trci za gradonačelnike i načelnike te odborničke pozicije u lokalnim skupštinama, ali i ukazuju da, za razliku od većine prethodnih obraćanja pred izbore, subjekti nisu u tolikoj mjeri igrali na kartu nacionalne retorike i ugroženosti Srpske, od suđenja predsjedniku do priča o napadima na republičku imovinu, a nije često pominjana ni rezolucija o Srebrenici.

Smatraju i da dio građana više nije ni zagrijan za te priče, iako dodaju da je generalna politička slika birača takva da te teme i dalje piju vode i to u velikoj mjeri.

Politički analitičar Mladen Bubonjić poručuje da je matrica ostala ista, da je i ova kampanja obilovala napadima i optužbama, reciklažom slogana, poruka te miješanjem baba i žaba. Funkcioneri i kandidati su, smatra, ovaj put više pazili na rječnik i ne u velikoj mjeri kao as iz rukava izvlačili dnevnopolitičke teme, iako su se i one provlačile u obraćanjima.

- Iako su pred nama lokalni izbori, nerijetko smo mogli čuti da je glas za određene kandidate i glas za Republiku Srpsku, što nema pretjerane veze sa lokalnim nivoom. Čuli smo, kao i mnogo puta do sada, salvu obećanja, a za oko je zapala agilnija uloga Centralne izborne komisije usljed nametnutih izbornih pravila u dijelu koji se tiče sankcionisanja, jer im je data veća moć te je tokom kampanje izrečeno više kazni nego što je bio slučaj ranije - rekao je Bubonjić ukazujući i da su možda kazne koje su izrečene pojedinim kandidatima bile pokazatelj ostalima šta bi ih moglo zadesiti.

Za sociologa  i političkog analitičara Dragu Vukovića aktuelna kampanja nije ni donijela ni pokazala ništa novo. On smatra da izlaznost neće biti velika, iako će biti sigurno veća nego 2020. koja je bila specifična godina zbog pandemije virusa korona.

- Lokalne teme jesu bile prioritetne jer su pred nama lokalni izbori i jer su na sceni interesne politike, odnosno kako osvojiti glasove i na koji način manipulisati biračima. Zbog toga ideološka politika skoro da i ne postoji, a najzanimljivije političke borbe će biti u Banjaluci i Bijeljini - rekao je Vuković koji godinama prati izborne cikluse i tvrdi da bi priča o suđenju predsjedniku Republike bila dosta vidljivija da su pred nama oni opšti izbori za ključne republičke pozicije i one u Sarajevu.

Tišina

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u subotu u sedam časova ujutro i trajaće do njihovog zatvaranja. Učešće na izborima ovjereno je za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata.  Politički subjekti su, kako je saopšteno, dužni da sve izborne materijale korišćene u svrhu izborne kampanje uklone 15 dana nakon dana izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana