Kaluža: Upitan boravak Šmita, odgovore treba dati MIP

Srna
Kaluža: Upitan boravak Šmita, odgovore treba dati MIP

BANjALUKA - Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža rekao je za Srnu da je mnogo faktora koji bacaju sumnju na regularnost boravka Kristijana Šmita u BiH, te da je prilikom njegovog dolaska proceduru sprovelo Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ u Savjetu ministara, a ne Predsjedništvo BiH, kako se pokušava dezinformisati javnost.

"Procedura je vrlo jasna za izdavanje službenih iskaznica, odnosno akreditacije diplomatama. Nakon upućivanja diplomatske note, koja se upućuje Ministarstvu inostranih poslova, uz koju se dostavlja i kopija diplomatskog pasoša, navodi se da je potrebno da se izda službena akreditacija za diplomatu koji je stupio na dužnost", pojasnio je Kaluža.

On je dodao da u tom slučaju Predsjedništvo BiH nema nikakvu obavezu u procesu notifikacije.

"Upravo te izjave koje su se pojavile u medijima da Predsjedništvo treba dati određenu vrstu saglasnosti su potpuno pogrešne i radi se o nepoznavanju protokola. To najbolje govori o problemima unutar BiH", istakao je Kaluža.

Kada je riječ o Kristijanu Šmitu, Kaluža je istakao da zbog nedovoljnog broja informacija nije moguće tačno utvrditi kako je tekla procedura, ali mišljenja je da je diplomatska nota u Ministarstvo inostranih poslova upućena iz OHR-a, zbog čega je na njima i velika odgovornost jer ne postoji relevantna odluka u Savjetu bezbjednosti UN.

"Nemam uvid u to kako su dokumenti obrađeni i na koji način su dostavljeni. Definitvno imamo tehnički problem njegovog boravka u BiH. Onaj ko je uputio zahtjev za akreditaciju Šmita morao je da uputi i adekvatnu odluku o njegovom imenovanju", smatra Kaluža.

On je istakao da nije moguće akreditovati stranog diplomatu bez relevantne odluke zemlje iz koje dolazi ili međunarodne institucije zadužene za imenovanje.

"To je kao kada bi neka ambasada u Njemačkoj na svoju ruku poslala notu za diplomatu prema Ministarstvu inostranih poslova, a da taj diplomata nema relevantnu odluku o imenovanju u svojoj zemlji", pojasnio je Kaluža

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana