Kaluža: Dobro reagovanje Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva

Srna
Kaluža: Dobro reagovanje Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva

BANjALUKA - Bivši konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža rekao je Srni da je Kabinet srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović dobro reagovao tražeći u mišljenju koje je uputio Misiji BiH pri Savjetu Evrope i ambasadoru da se ne glasa za uspostavljanje registra štete Ukrajini na Samitu Savjeta Evrope u Rejkjaviku.

"Ambasador je javno rekao da Predsjedništvo BiH nije usaglasilo stav o pitanju uspostavljanja registra na ovakav način, te da BiH ne može biti za uspostavljanje registra", rekao je Kaluža.

On je dodao da je ambasador morao da zauzme stav na ovaj način jer bi svako drugo zauzimanje stava bilo bi kao dosadašnja praksa - protivno interesima Republike Srpske i BiH jer se podržava neusaglašen stav.

Kaluža je istakao da je slanje mišljenja Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH bilo na tragu politike institucija Srpske kojom je Republika Srpska neutralna u odnosu na sukob u Ukrajini i jedinu podršku daje uspostavljanju mira.

On je naglasio da je Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zatražio da se registar formira pri organizaciji UN nakon okončanja sukoba, odnosno da se procijeni šteta u Ukrajini i Rusiji i da se na osnovu takvih principa uspostavi registar štete.

"Sve drugo je jednostrano i nije u interesu svih, posebno nije u interesu nas u BiH", rekao je Kaluža.

On je ukazao da je Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dobro reagovao u posljednjem trenutku, kada su primili iz Ministartstva spoljnih poslova informaciju glasanja o uspostavljanju registra.

"Kabinet srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH tražio je da se formiranje ovakvog registra vrši pod nadzorom organizacije UN, pod Poveljom UN", rekao je Kaluža i dodao da takav tip sukoba treba da razmatra UN, a ne regionalna organizacija kao što je Savjet Evrope.

Učesnici samita Savjeta Evrope u Rejkjaviku u Islandu razmatrali su uspostavljanje registra štete kojim bi bila evidentirana šteta koju je Moskva nanijela Kijevu, a Rezoluciju o ovom registru, čije bi sjedište trebalo da bude u Hagu, nisu potpisale Srbija, BiH, Jermenija, Azerbejdžan, Mađarska i Turska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana