Kalinić: Sadašnji SDS onim što upravo radi propušta priliku da bude na pravoj strani istorije

RTRS
Kalinić: Sadašnji SDS onim što upravo radi propušta priliku da bude na pravoj strani istorije

BANjALUKA- Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić kaže da sadašnji SDS onim što upravo radi, propušta priliku da bude na pravoj strani istorije.

- Ne zaboravimo kako je tadašnje rukovodstvo SDS početkom 90-ih okupilo sve srpske poslanike iz različitih partija pod jedan krov sa svojim narodom, a radi odbrane ognjišta i golih života i prava na slobodan i ravnopravan život sa druga dva naroda u BiH. Tako je i ovo sada, ništa manje dramatičan i sudbonosan trenutak za naše postojanje i opstanak Republike Srpske - kaže Kalinić za RTRS.

Navodi da, i umjesto da uz pomoć svojih, kako tvrde, 100.000 članova dignu političku pobunu i podignu glas protiv nepravde koja im se nanosi zabranom izlaska na izbore, "oni, gle, apsurda optužuju SNSD za nekavu zavjeru i slične budalaštine".

- Da nije tužno i tragično bilo bi smiješno. A SNSD je kao i Republika Srpska pod svakojakim sankcijama i žestokim udarom zapadnih antisrpskih moćnika. U tome im orkestriranu podršku daju bosanski unitaristi, ali i različite islamske frakcije koje su se uz njihovo prećutno odobravanje odomaćile u Bosni. Kada bi sadašnje očerupane perjanice SDS imale bar malo ponosa i patriotske odlučnosti, povezali bi se sa SNSD-om i vladajućom koalicijom, uprkos razlikama - navodi Kalinić.

Kaže, odbacili bi Šmitov nametnuti Izborni zakon i prihvatili da na izbore izađu po zakonu Republike Srpske.

- To bi u pravom smislu bila zaštita vitalnog nacionalnog interesa. A ovako se baš pokazuju kao mlitava stranka bez patriotske svijesti o sadašnjem istorijskom trenutku, kada se ponovo brani država, Republika Srpska za koju su živote i slobodu dali najbolji među nama, a među njima je bilo mnogo članova SDS - istakao je Kalinić.

Podsjeća da je njega sa funkcije predsjednika NSRS smijenio Pedi Ešdaun, ali da se pod njegovim rukovodstvom SDS oporavio i na opštim i lokalnim izborima tokom šest godina njegovog mandata ostvario ubjedljive pobjede.

Navodi da je nakon što mu je OHR 2009. ukinuo lustraciju, pod tadašnjim rukovodstvom SDS-a predvođenim Mladenom Bosićem i Mirkom Šarovićem, eleminisan iz stranke pod lažnim optužbama.

Kalinić je osnovao je svoju stranku SzDS (Savez za demokratsku Srpsku) i, kako kaže, nastavio da pruža podršku Miloradu Dodiku u borbi za očuvanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana