Kalabuhov: Svi problemi u BiH moraju biti riješeni dijalogom

Srna
Kalabuhov: Svi problemi u BiH moraju biti riješeni dijalogom

SARAJEVO - Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je danas da Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma polazi od toga da svi problemi moraju biti riješeni u dijalogu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da samo oni mogu opredijeliti dalji tok istorije BiH.

Kalabuhov je uoči početka okruglog stola “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele”, koji se danas održava u Istočnom Sarajevu, izrazio nadu da će ovaj skup doprinijeti boljem razumijevanju trenutne situacije ne samo kod običnih ljudi, nego i kod mladih koji, kako kaže, moraju pronaći moralni i istorijski kompas u turbulentnom i komplikovanom svijetu.

-Svi pokušaji da koriste ukrajinski nacionalizam, koji je dijelom prerastao i u neonacizam, usmjereni su protiv Rusije. Svi pokušaji, poput organizacije konferencija u Švajcarskoj po formuli mira (predsjednika Ukrajine Vladimira) Zelenskog je samo još jedan pokušaj, kako oni kažu poraza Rusije, a to je nemoguće - naglasio je Kalabuhov i dodao da se svi pregovori mogu voditi samo sa Ruskom Federacijom.

Govoreći o navodnom malignom ruskom uticaju, Kalabuhov je podsjetio da je to stari narativ Zapada još od vremena Sovjetskog Saveza, kada su svi pokušaji destabilizacije svijeta, nametanja pravila, kršenja međunarodnog prava Zapada objašnjavani sovjetskom prijetnjom.

-Sada to objašnjavaju „ruskim malignim uticajem“ i govore da ćemo nakon završetka specijalne vojne operacije gurnuti to na Baltik i Balkan. To je ludost i prikrivanje njihove neokolonijalne prakse, samo da ostvare ciljeve”, rekao je Kalabuhov novinarima.

Rukovodilac “Centra za javnu i informativnu saradnju Evropa” Eduard Popov rekao je da Ruse i Srbe iz Republike Srpske ne ujedinjuje samo njihova pravoslavna vjera, nego i tužne stranice istorije.

On je dodao da ljudi u Rusiji saosjećaju sa komplikacijama sa kojima se Srbi u Srpskoj suočavaju više od jedne i po decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana