Kalabuhov: Ruska federacija ima strateški odnos sa Srpskom

Srna
Kalabuhov: Ruska federacija ima strateški odnos sa Srpskom

BANjALUKA - Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je da Ruska Federacija ima strateški odnos sa Republikom Srpskom i da je uvjeren da će biti produžena ova plodna saradnja.

Kalabuhov je rekao da Ruska Federacija i Srpska dijele stavove kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu u smislu kompetencija Republike Srpske, poštovanja međunarodnog prava i nelegitimnosti Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH.

Ruski ambasador je istakao da je dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Samit BRIKS-a u Kazanj prilika za unapređenje odnosa Srpske i Rusije, kao i da se nada susretu Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Mi stalno govorimo o unapređenju odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, a postoji prilika za konktakte i sa drugim svjetskim liderima koji će dati mogućnost da se pokažu kapaciteti Republike Srpske", rekao je Kalabuhov.

On je ukazao da je Samit istorijski događaj, jer će se prvi put okupiti državnici deset zemalja BRIKS-a, te ocijenio da je prisustvo predsjednika Dodika na neki način priznanje svemu onome što nudi BRIKS.

Kalabuhov je naveo da bi volio da je BiH pokazala interesovanje za članstvo u BRIKS-u, ali da sada vidi da je više pažnje usmjereno evropskoj integraciji.

"Međutim, pitanje je šta može dobiti BiH", rekao je Kalabuhov i dodao da je BRIKS prava alternativa postojećem svjetskom poretku.

On je ukazao da je cilj formiranje nove arhitekture svijeta u domenu politike bezbjednosti, ekonomije, finansija, kulture bez nametanja i monopola, uz poštovanje različitosti članica i njihovih interesa.

Kalabuhov je podsjetio da BRIKS trenutno ima 10 stalnih članica i da Rusija trenutno radi na tome da budu izrađeni kriterijumi za pridruživanje ovom savezu.

Komentarišući pritiske američke administracije na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, insistiranje na NATO integracijama BiH i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Kalabuhov je rekao da su sankcije nelegitiman pristup.

"Pratimo dešavanja u BiH i imamo strateški odnos sa Republikom Srpskom. Mislimo da su suluda nastojanja da Republika Srpska izađe iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, zato što postoji okvir i stavovi konstitutivnih naroda u BiH kada je riječ o spoljnopolitičkim prioritetima. Stav Republike Srpske je da NATO integracije nisu u interesu Srpske", rekao je Kalabuhov za RTRS.

Ruski ambasador smatra da Zapad kod jedne strane insistira na jedinstvu BiH, dok Republiku Srpsku tretira kao nešto drugo van BiH, ističući da će možda u budućnosti doći do promjena američke politike prema BiH, imajući u vidu predstojeće izbore u Americi i eventualnu pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Komentarišući optužbe njemačkih zvaničnika za "maligni uticaj" Ruske Federacije u BiH, Kalabuhov je rekao da zapadni lideri u nedostatku kreativnih ideja i politike u svemu krive Rusku Federaciju, pa i za takozvani maligni uticaj na BiH.

On je rekao da je Ruska Federacija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da bez njenog mišljenja nije moguće postići neki progres u realizaciji Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o medijskim napisima u regionu da oružje, prvenstveno municija iz namjenske industrije, sa prostora FBiH preko posrednika završava na ratištu u rukama ukrajinske vojske, Kalabuhov je rekao da Ruska Federacija pažljivo prati tu situaciju, te da su joj poznate odluke Predsjedništva BiH kojima je zabranjena isporuka naoružanja u Ukrajinu.

"Svi nadležni organi u BiH moraju poštovati pravila, jer sve mora biti rađeno u skladu sa odlukama UN. To može imati posljedice po bilateralne odnose", upozorio je ruski ambasador, dodajući da postoje snažni pritisci Vašingtona da se sakupi naoružanje, naročito sovjetsko, koje je kompatibilno sa ukrajinskim.

Komentarišući protest Bošnjaka protiv Kristijana Šmita ispred OHR-a u Sarajevu, Kalabuhov je rekao da su Bošnjaci podržavali lažnog visokog predstavnika, a kada je on uradio nešto što nije po njihovoj volji, počeli su da se bune.

"To potvrđuje samo našu tezu da Šmit može samo doprinijeti destabilizaciji BiH. Ovo je potvrda nefunkcionalnosti Šmita i struktura OHR-a, te nesamostalnosti i odsustvo suvereniteta BiH", zaključio je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana