Kalabuhov: Neophodan dijalog naroda i država

Srna
Kalabuhov: Neophodan dijalog naroda i država

BANjALUKA - Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je danas da u BiH ne treba biti uticaja stranih faktora jer to dovodi do nesporazuma, već je potreban unutrašnji dijalog za šta se zalaže Rusija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Političari u BiH moraju biti osnova za dalji razvoj situacije, odnosno napredak", rekao je Kalabuhov na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog" na kojem učestvuju doktori nauka i profesori iz Rusije, Srbije i Republike Srpske.

On je podsjetio da se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zalaže za dijalog u BiH, što bi trebalo da bude uvaženo.

Kalabuhov je naglasio da je balkanski dijalog neophodan, jer se moraju imati smjernice za dalje kretanje.

"Iako predstavnici zemalja na Balkanu nekada imaju različito mišljenje, mora biti učinjeno sve kako bi to bilo prevaziđeno. Prioritet mora biti dijalog ako se uzme u obzir situacija u svijetu", dodao je Kalabuhov.

On je naveo da se Sjedinjene Države predstavljaju da jedine imaju rješenje za sve što se dešava u svijetu.

"Potrebno je stvaranje novog svijeta koji bi bio baziran na poštivanju međunarodnog prava i multipolarnosti, te istinskom suverenitetu kako bi sve države i narodi bili sigurni", rekao je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana