Kalabuhov: Nastavljamo razvijati strateške odnose sa Srpskom, dogovoreni određeni projekti

Srna
Kalabuhov: Nastavljamo razvijati strateške odnose sa Srpskom, dogovoreni određeni projekti

BANjALUKA - Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci da Rusija i Srpska žele da nastave da razvijaju strateške odnose.

Kalabuhov je istako da Rusija vodi borbu za pravedan svijet, sistem bezbjednosi i odbranu tradicionalnih vrijednosti, te zahvalio Srpskoj i svima koji ih u tome podržavaju.

-Sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovorili smo određene projekte i kako da realizujemo sve ono što je dogovorio na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom - rekao je Kalabuhov novinarima na prijemu koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije povodom Dana Rusije - 12. juna.

On je izrazio zahvalnost za nagrade koje je, uz predsjednika Srpske Milorada Dodika i novinare iz Srpske, dobio od Saveza novinara Rusije.

Predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je da novinarstvo Srpske čuva zlatni standard novinarstva kada se može čuti glas dvije strane.

-Novinari Republike Srpske imaju hrabrost i snagu da prenose glas i stavove i iz Rusije. Razumijemo koliko je u današnjoj situaciji tako raditi i koliki pritisci postoje sa zapada, ali ipak novinari Srpske rade pošteno" -, rekao je Solovjov obraćajući se zvanicama na prijemu.

Prijemu povodom Dana Rusije prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, ministri, poslanici, te ostali gosti iz političkog i društvenog života Srpske i Rusije.

-Odnosi Republike Srpske i Rusije su prijateljski, puni razumijevanj -izjavio je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da Srpska i Rusija njeguju iste porodične i tradicionalne vrijednosti, kao i stvaranje jake suverene države i suverenog odlučvanja, bez miješanja u unutrašnje stvari.

- Rusija je za Srpsku važna zato što dosljedno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment. To cijenimo. Srpska cijeni i ulogu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN jer je spremna da čuje i stav Srpske, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska sarađuje sa Rusijom, ali da nema ništa protiv saradnje i sa ostalim istočnim i zapadnim zemljama.

- Neutralni smo u sukobu Rusije i Ukrajine, ne priključujemo se sankcijama zapada prema Rusiji i želimo da se rat u Ukrajini što prije završi rat - poručio je Dodik.

Predsjendik Srpske je istakao da Rusiju danas pokušavaju da satanizuju, da govore o njenom "malignom uticaju" u BiH, a da bi se takav uticaj, ukoliko postoji, mogao pripisati Zapadu i NATO koji je bacao osiromašen uranijum zbog kojih su mnogi dobili maligna oboljenja.

- Izuzetno sam ponosan na odlikovanje koje mi je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i BiH i jačanju partnerstva sa Srpskom. Koliko sam razumio riječ je o najvišem odlikovanju (Orden Aleksandra Nevskog) koje se dodjeljuje stranim državnicima. Drago mi je da me tretiraju na taj način. Uživaću u trenutku kada taj orden budem primao od predsjednika Ruske Federacije - naglasio je Dodik i čestitao Dan Rusije.

Dodik je poručio da je ponosan i na zahvalnicu koju mu je danas uručio predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov za podržavanje međunarodne novinarske saradnje.

Dan Rusije obilježava se 12. juna u sjećanje na datum kada je 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Ovom prilikom predsjednik Srpske čestitao je Kalabuhovu nacionalni praznik Dan Rusije, uz iskrene želje za daljim nepretkom Rusije i cjelokupnog ruskog naroda.

Tokom sastanka je razgovarano i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, još većem unapređenju saradnje Srpske i Rusije u brojnim oblastima, kao i realizaciji dogovorenih zajedničkih projekata, navodi se u saopštenju.

Dodik je ponovio da je ponosan i počastvovan visokim odlikovanjem predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina za veliki doprinos razvoju saradnje između Rusije i Republike Srpske i jačanje prijateljskih veza dva bratska naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana