Kalabuhov: Jedinstvo naroda Rusije od posebnog značaja

Srna
Kalabuhov: Jedinstvo naroda Rusije od posebnog značaja

SARAJEVO - Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je Srni da je, u uslovima globalnih izazova i prijetnji i pod neviđenim spoljnim pritiskom, od posebnog značaja jedinstvo mnogonacionalnog naroda Rusije i svijest o sebi kao o jednoj cjelini sa zajedničkom istorijskom sudbinom i zajedničkom budućnošću.

Povodom 4. novembra, koji se u Rusiji obilježava kao Dan narodnog jedinstva, Kalabuhov je istakao da je taj praznik direktno vezan za jedan od sudbonosnih perioda u istoriji Rusije, kada su početkom 17. vijeka suverenitet i nezavisnost ruske države bili u opasnosti.

-Više od 400 godina prije su predstavnici različitih staleža, nacionalnosti i vjeroispovijesti uspjeli da se ujedine i stave tačku na tragični period smutnog vremena u Rusiji - zajedno su spasili zemlju od spoljnih prijetnji i unutrašnjih sukoba - naveo je Kalabuhov.

Ruski ambasador je podsjetio da podvig narodne vojske pod vođstvom gradonačelnika Kuzme Minjina i kneza Dmitrija Požarskog ostaje upečatljiv primjer patriotizma i samopožrtvovanja u ime Otadžbine, inspirišući sadašnju generaciju Rusa na vojne pobjede i radna dostignuća.

-Koristim ovu priliku da čestitam svim državljanima Rusije u BiH Dan narodnog jedinstva -poručio je Kalabuhov.
Tim povodom je sinoć u Ruskom domu u Beogradu svečano obilježen Dan narodnog jedinstva Rusije, a među 12 dobitnika priznanja ove institucije je pet laureata iz Republike Srpske.

Dobitnici Počasnog znaka su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, vanredni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić i profesor Univerziteta u Banjaluci Oleg Soldat.

Zvanicama se obratio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ukazao na značaj praznika za Rusiju i značaj saradnje dva naroda.

Dan nacionalnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine, a posvećen je sjećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim prijetnjama.

Dan narodnog jedinstva danas simbolizuje ideju nacionalne sloge i jedinstva.

Povodom ovog praznika u ruskim centrima za nauku i kulturu širom svijeta se tradicionalno održavaju susreti ruskih sunarodnika, izložbe, projekcije filmova, festivali narodne kulture i ostali prigodni programi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana