Advokatske komore: Kako su mediji unaprijed znali za presudu u predmetu "Respiratori"?

SRNA
Advokatske komore: Kako su mediji unaprijed znali za presudu u predmetu "Respiratori"?

SARAJEVO - Advokatske komore Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ izrazile su ozbiljnu zabrinutost posljednjim dešavanjima u Sudu BiH u vezi sa predmetom "Respiratori" i očekuju da će ovlašćeni u ovoj pravosudno instituciji izvršiti provjere kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa nekoliko dana prije objavljivanja presude.

Iz advokatskih komora ističu da su sa nevjericom čitali i pratili informacije o ishodu presude u predmetu "Respiratori" koje su se pojavile u medijima pet, šest dana prije zakazanog ročišta za zvanično objavljivanje presude.

Nevjerica se, kažu, pretvorila u ozbiljnu zabrinutost i uzdrmala povjerenje u ovu pravosudnu instituciju danom objave presude i činjenicom da je izreka presude bila identična sa onom kojom je javnost bila upoznata putem medija pet ili šest dana prije objave.

"Nemamo namjeru komentarisati presudu, niti se upuštati u materijalno pravne i procesne aspekte ovog procesa, ali ne možemo, kao dio pravosudnog sistema BiH, da ne izrazimo svoj stav da ovakve situacije unose dodatno i duboko nepovjerenje u reformu pravosuđa i pravosuđe u cjelini, ali i u integritet sudija, te ozbiljno narušava pravo na pravično suđenje", ukazali su iz advokatskih komora.

Oni očekuju da će ovlaštene osobe u Sudu BiH izvršiti provjere kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa i kakva će presuda biti donesena prije zakazanog dana objavljivanja.

"Istovremeno se osjećamo obaveznim da skrenemo pažnju i na nedavni incident koji se ticao sramoćenja sudije Osnovnog suda u Banjaluci od advokata, koji se na najgrublji najnecivilizovaniji način obraćao sudiji tog Suda.

U saopštenju je navedeno da je bez ikakvog opravdanja u ovom slučaju izvršeno objavljivanje u javnost kompletnog dokumenta koji je sadržavao izraze vrijeđanja i omalovažavanja sudije.

Advokati su najoštrije osudili ovakva ponašanja zaposlenih suda, nosilaca pravosudnih funkcija, kao i advokata.

"Apelujemo na Visoki sudski i tužilački savjet, kao i na nosioce pravosudnih funkcija da svojim ličnim zalaganjem utiču da se ovakva ponašanja sankcionišu kada se utvrdi odgovornost onih koji istupaju u javnost na ovakav način, a da se u budućnosti spriječe ovakve ili slične situacije", poručili su iz advokatskih komora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana