Kako je zaustavljen Mamićev biznis

Kliks
Kako je zaustavljen Mamićev biznis

MOSTAR - Zdravko Mamić se već godinama kao bjegunac od hrvatskog pravosuđa uspješno skriva u Bosni i Hercegovini, gdje je pokrenuo i biznis sa fotonaponskim elektranama, ali danas je doživio težak udarac.

Kako je javio portal Hercegovina.info, u mjestu Slipčići kod Mostara je kantonalni građevinski inspektor Hercegovačko-neretvanskog kantona zapečatio ilegalnu trafostanicu u vlasništvu nekada prvog čovjeka GNK Dinamo Zagreb te zatvorio gradilište.

Mamićeva firma "Plavo sunce" dobila je koncesije za gradnju solarnih elektrana na šumskom državnom zemljištu, a pretvaranjem šumskog državnog zemljišta u građevinsko, Grad Mostar je izdao potrebne dozvole.

Ustavni sud BiH proglasio je ovakva pretvaranja državnog šumskog zemljišta neustavnim i naložio ministarstvima poljoprivrede FBiH i kantona da ponište sva takva rješenja.

To nije prva Mamićeva trafostanica koja je zapečaćena, budući da je takvu sudbinu doživjela i ona na Međinama. Bujica s gradilišta te solarne elektrane je u novembru 2023. godine mještanima nanijela štetu od 10.000 KM.

Podsjećamo, firma "Plavo sunce" je biznis u koji je bivši direktor zagrebačkog Dinama ušao preko najmlađe kćerke Ive Mamić.

U firmi su suvlasnici i Mirjana Gagro, Ivanka Ostoić i Marinko Barbarić, a osnovana je 24. decembra 2021. godine. Mamić je iste te godine u Hrvatskoj osuđen na šest i po godina zatvora zbog dokazanog izvlačenja miliona iz Dinama, ali kaznu nije počeo služiti jer je pobjegao u BiH, piše Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana