Kako je takmičenje u džudu rasplamsalo političke strasti u Srpskoj

Veljko Zeljković
Kako je takmičenje u džudu rasplamsalo političke strasti u Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO - Intoniranje himne samoproglašenog Kosova na Balkanskom prvenstvu u džudu za seniore, održanom u Istočnom Sarajevu, izazvalo je veliku buru na političkoj sceni u Srpskoj. Iz SDS-a su prozvali funkcionere SNSD-a poručujući im da je to uvredljiv i sraman čin, dok je s druge strane poručeno da ne bi trebalo miješati politiku i sport.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Darko Babalj, osuo je drvlje i kamenje na Ljubišu Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, grada koji je bio pokrovitelj ove sportske manifestacije, zatraživši od njega javno izvinjenje, ali i od poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslava Vujičića zbog intoniranja himne takozvanog Kosova na ovom džudo prvenstvu. Nazvao je to sramnim i uvredljivim činom za srpski narod.

- BiH nije priznala tzv. Kosovo i što se tiče politike, političara i stanja u društvu u BiH, to je za nas sastavni dio Srbije. Ovo što se desilo, po meni je početnička greška, skandalozna i nepromišljena, gradonačelnika Istočnog Sarajeva i poslanika Vujičića. Ono što su uradili i priredili građanima Srpskog, odnosno Istočnog Sarajeva je za veliku osudu - istakao je Babalj.

Upitan da prokomentariše to što je Ćosić objavio da bi ugrozio tehničkog organizatora Džudo klub Famos i Džudo savez Republike Srpske da se nije pojavio na prvenstvu, Babalj je rekao da je to opravdanje smiješno.

- Sportisti neka rade svoj dio posla, a političari moraju da procjenjuju sa svakim svojim činom šta će i kako će uraditi, da li će uraditi nešto negativno po svoj narodu ili neće – rekao je Babalj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo da je Istočno Sarajevo bilo domaćin Balkanskog prvenstva za seniore u džudu, ali i žaljenje što se politika umiješala u sport, pri tom odbacujući sve Babaljeve optužbe.

Kako je istakao, nikada mu nije bio problem da se izvini nekome ako pogriješi, ali i da u ovom slučaju nema potrebe za tim. On je naveo da je sve to stvar sporta i ljudi koji se bave džudom, a da je obaveza njega kao gradonačelnika bila da se pojavi na takmičenju i pozdravi učesnike.

- Igrom slučaja nisam bio prisutan kada je svirana pomenuta himna, a nismo dozvolili da se ističu bilo kakve zastave - rekao je Ćosić.

Naglasio je da BiH nije i nikad neće priznati samoproglašeno Kosovo, ali i da se ne smije dozvoliti da Džudo savez Republike Srpske i BiH trpe zbog jasnih pravila koja je nametnula Balkanska džudo federacija.

Smatra i da je grad na najbolji način reprezentovalo to što je na prvenstvu učestvovalo više od 130 takmičara.

- Kao pokrovitelju, drago mi je da sam imao priliku da podržim naš Džudo klub Famos iz Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Podržali smo ih organizaciono i finansijski - rekao je Ćosić i podsjetio da su se i tokom EJOF-a 2019. godine takmičili sportisti iz samoproglašenog Kosova.

Na kraju je poručio da vjerovatno ne bi bilo reagovanja da nije pet dana do predizborne kampanje i da bi političarima Istočne Ilidže, koji bespotrebno reaguju, poručio da se pobrinu o svojoj teritoriji.

Vujičić: Nisam uručio medalje

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Vujičić rekao je da nije uručio medalje sportistima takozvanog Kosova na Balkanskom prvenstvu u džudu i da politički oponenti politizuju sportski događaj, a oglušuju se na probleme građana Istočne Ilidže zbog širenja sarajevskog aerodroma. Napomenuo je da je za građane to mnogo veći problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana