Kako je obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave FOTO, VIDEO

GS
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Foto: Tanjug | Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

BANjALUKA - Širom Republike Srpske danas je obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zastave Republike Srpske i Srbije istaknute su na zgradama republičkih institucija, javnih ustanova i preduzeća, privatnih preduzeća i objekata, kao i na javnim mjestima - trgovima i saobraćajnicama u Srpskoj i Srbiji.

Centralna manifestacija održana je u Bijeljini, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

U Prijedoru je defile okupio više stotina građana, a prigodan program održan je na Trgu majora Zorana Karlice. Grad je ukrašen zastavama Republike Srpske i Srbije.

Grad Zvornik i opština Mali Zvornik zajedno su obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave susretom mladih na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i simboličnim spajanjem zastava Republike Srpske i Srbije.

Grad Trebinje zajedno sa Konzularnom kancelarijom Republike Srbije proslavio je Dan srpskog jedinstva na Trgu slobode, odakle su učesnici programa i građani mogli da prate centralni događaj iz Bijeljine.

U Bileći su zastave istaknute na zgradi opštine i svim javnim ustanovama, a Osnovna škola „Sveti Sava“ organizovala je i priredbu u Domu kulture.

U Ljubinju su zastave od jutros istaknute na zgradi opštine i glavnoj ulici, a u Berkovićima na svim javnim objektima.

I ulice Pala okićene su danas trobojkama.

Srednja škola „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevo obilježila je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovanjem istorijskog časa za učenike, sa kojeg je poručeno da se mora njegovati kultura sjećanja, te poštovati nacionalni simboli i tradicija srpskog naroda.

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Mrkonjić Grada pjevanjem himne i širenjem velike zastave Republike Srpske obilježili su praznik na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, u sjećanje na 15. septembar 1918. godine kada je počeo proboj Solunskog fronta.
U organizaciji srpskih političkih partija koje djeluju na prostoru Brčkog danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u tom gradu obilježen molitvenim pomenom i polaganjem bijelih ruža na spomeniku srpskim braniocima.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je danas u Obudovcu kod Šamca gdje je odata počast svim poginulim Srbima u proteklim ratovima.

U organizaciji banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a danas su povodom 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave građani ulicama Banjaluke nosili srpsku zastavu dugu 100 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana