Kako je nastalo ime Republika Srpska

GS
Kako je nastalo ime Republika Srpska

Kada je riječ o samom nastanku naziva Republike Srpske, postoje različite tvrdnje o tome ko je prvi predložio da srpska teritorijalna formacija u BiH dobije baš ovakvo ime, inače treće po redu nakon osnivanja.

U proteklom periodu taj čin povremeno je pripisivan pokojnom Nikoli Koljeviću, nekadašnjem potpredsjedniku Srpske. I Dragoslav Bokan, ratni komandant “Belih orlova” iz Srbije, u jednom intervjuu istakao je da je zamisao o preobražaju pridjeva u imenicu potekla baš od njega, u periodu dok je imao kontakte sa srpskim političkim vrhom na Palama. Takođe, ministar obrazovanja, nauke i kulture u prvoj Vladi Srpske Ljubomir Zuković rekao je da je naziv Republike Srpske smislio u avgustu 1992. godine.

– Neposredno prije toga održana je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci na kojoj je, između ostalog, odlučeno i to da dotadašnji naziv Srpska Republika BiH bude promijenjen u Srpska Republika. Novi naziv države koju smo stvarali učinio mi se prikladnijim od dotadašnjeg, ali sam odmah pomislio da on može biti još bolji, još primjereniji, uz sasvim sitnu izmjenu – prisjećao se prije nekoliko godina Zuković tih dana u obraćanju domaćim medijima.

Svoj prijedlog novog naziva države, naveo je Zuković, iznio je na sastanku na Palama na kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, prvi čovjek Skupštine Momčilo Krajišnik, premijer Branko Đerić, ministar informisanja Velibor Ostojić i direktor Srpske televizije Ilija Guzina.

– Krajišnik je bez trunke kolebanja prihvatio prijedlog, te naložio da se već od te večeri u informativnim emisijama država naziva Republika Srpska, a ne Srpska Republika. U svemu je bitan naziv Srpska, koji može da stoji i sam jer, konačno, državno uređenje sutra može i da se promijeni, a naziv Srpska da ostane. Svi prisutni su se, bez rasprave i rezerve, s iznesenim prijedlogom saglasili – opisao je Zuković.

Izmjenu naziva prihvatila je i Narodna skupština Srpske, na svom narednom zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine.

Pročitajte i:

Ime Srpske i dalje „trn u oku“

Mazalica za "Glas": Samo sarajevska kotlina misli da će dizanjem pet ruku oduzeti Srpskoj ime

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana