Kako je Konaković pomogao Srbiji

Veljko Zeljković
Kako je Konaković pomogao Srbiji

BANjALUKA - Izjava ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića da je rezolucija o Srebrenici šansa za Sarajevo da obnovi tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde i zatraži ratnu odštetu, mnogo je pomogla Srbiji da u UN obrazloži svoju poziciju u vezi s ovim dokumentom, te da u konačnici i utiče na sam ishod glasanja.

Istakao je ovo ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić pojašnjavajući kako je Konakovićeva izjava pomogla da se dokaže da ovdje nije riječ ni o kakvom pomirenju i poštovanju prema žrtvama, već o pokušaju da se srpski narod označi kao genocidan i da se od Srbije iznudi ratna odšteta. Naveo je da je nakon ovog priznanja Srbija mogla lakše da dokaže da je riječ o političkoj osveti s ciljem poniženja, žigosanja i kažnjavanja cijelog srpskog naroda.

Đurić je rekao da mu je, s druge strane, žao zbog takve pozicije Sarajeva zato što smatra da dvije strane moraju da budu neuporedivo odgovornije u odnosu jednih prema drugima baš zato što predstavljaju različite narode, odnosno narode različitih vjeroispovijesti i različitih identiteta.

- Moramo da pokažemo neuporedivo više poštovanja jednih prema drugima. U tom međusobnom odnosu Srbija želi da razvija kvalitetne odnose sa svim zemljama u regionu, jer želi da se pokaže kao iskreni prijatelj, baš kao što se pokazalo za vreme pandemije, kada smo prvi isporučivali vakcine zemljama u regionu - poručio je Đurić.

Ukazao je i da je to što je Srbija, kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, uspjela da 107 zemalja privuče na svoju stranu jasan signal onima koji bi pokušali da KiM “uguraju” u UN da će se suočiti sa ozbiljnim i energičnim otporom.

- Nakon ovoga, što je objektivno apsolutni moralni bankrot predlagača rezolucije, dva puta će sada svi razmisliti pre nego što krenu protiv Srbije sa nekim novim predlogom. Način na koji je ona prošla i otpor koji smo pružili apsolutno će služiti kao faktor odvraćanja za sve potencijalne druge napade - naglasio je Đurić.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac osvrnuo se na istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, za koga je rekao da sada lažima pokušava da opravda bošnjački diplomatski fijasko u Njujorku.

- Možete misliti kako je ubjedljiva pobjeda kada bošnjački član Predsjedništva BiH svaki dan mora ubjeđivati javnost da je uopšte postignuta - naveo je Košarac povodom najnovije Bećirovićeve tvrdnje da je BiH ubjedljivo pobijedila i da je to “nemoguće osporiti”.

Navodi i da, što se tiče same rezolucije, njeni predlagači i lobisti nisu porazili nikoga osim Ustav i zakone BiH, poručujući da je najveći problem bošnjačkih elita to što smatraju da BiH pripada samo njima.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković saopštio je da će uskoro biti izdata brošura sa imenima svih koji su navedeni kao žrtve Srebrenice, a bili su živi na dan otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima.

Loša procjena

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocijenio je nedobijanje očekivane podrške u vezi sa ovom rezolucijom kao lošu vijest za Zapad koji je želio da pošalje snažnu političku poruku Srbima, da im nedostaje međunarodna podrška. Smatra da je Zapad rezolucijom i glasanjem uvrijedio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. Kaže da to govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slijepi za strateške interese. Kako je dodao, rezolucija o Srebrenici je ujedno i loša vijest za istinu jer se radi o pitanju za istoričare, a ne za diplomate koje se vode isključivo političkim proračunima, ne činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana