Kako Eskobarov nasljednik savjetuje Šmita

GS
Kako Eskobarov nasljednik savjetuje Šmita

BRATISLAVA - Novi zamjenik pomoćnika američkog sekretara za zapadni Balkan, Aleksander Kasanof, koji je na toj funkciji zamjenio Gabrijela Eskobara, sastao se sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom, kojeg u Srpskoj ne priznaju, jer ne postoji odluka UN o njegovom imenovanju.

- Sjedinjene Države snažno podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlašćenja kada je to potrebno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH, poručeno je iz Ambasade SAD.

U.S. Deputy Assistant Secretary for the Western Balkans Alexander Kasanof met High Representative Schmidt at the GLOBSEC Forum today where they discussed the current political situation in Bosnia and Herzegovina (BiH). The United States strongly supports the High Representative… pic.twitter.com/1LtiEekVOR

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) September 1, 2024

Sastanak je održan na Globsek forumu, a tema je bila trenutna politička situacija u BiH.

Tzv. bonska ovlašćenja, koja visokim predstavnicima u BiH daju gotovo diktatorsku moć da nameću zakone i smjenjuju demokratski izabrane zvaničnike, zasnovana su na samo nekoliko nedovoljno preciznih odredaba donesenih prije više od četvrt vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana