Kako će se izlazak na izbore pod drugim imenom odraziti na rezultat SDS-a

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

BANjALUKA, SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je juče učešće na izborima Srpskoj demokratskoj stranci - Volja naroda, a funkcioneri najveće opozicione stranke smatraju da će pojavljivanjem pod tim nazivom na predstojećim lokalnim izborima biti izgubljen i dio birača, ali i da će pojedini kandidati za načelnike odbiti da se nađu na listama te nove političke partije.

CIK je prvo na nedavno održanoj sjednici odbio da ovjeri učešće SDS-a na izborima, jer im je ugašen račun zbog američkih sankcija. Na tu odluku CIK-a SDS je uložio žalbu Sudu BiH. 

SDS je, da bi spriječio mogućnost da ne izađe na izbore, osnovao i novu stranku Srpska demokratska stranka - Volja naroda, čije učešće je na predstojećim lokalnim izborima juče i ovjereno od strane CIK-a. 

Lider SDS-a Milan Miličević podsjetio je da je CIK potpuno nepravedno i nezakonito pod različitim političkim i međunarodnim uticajima donio negativnu ovjeru SDS-a na šta su i uložili žalbu.

- Nadam se da će Apelaciono odjeljenje Suda BiH odlučiti u korist SDS-a, a ukoliko bude negativno rješenje, dalji korak je obraćanje Ustavnom sudu BiH, a potom i eventualno Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Siguran sam da možemo u budućnosti osporiti validnost i legalnost i legitimitet lokalnih izbora generalno - poručio je juče Miličević.

On je zaključio da je ova stranka uspjela da omogući uslove da izađe na izbore sa svojim listama, kandidatima i pod svojim obilježjima i da joj je zadatak postizanje još boljih rezultata.

Sa druge strane član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica nije optimističan da će Sud BiH odlučiti u korist najveće opozicione stranke u Srpskoj. 

- SDS je podnio prijavu CIK-u i ta prijava je odbijena, jer nemamo račun koji je banka jednostrano raskinula zbog američkih sankcija. Na tu odluku uložili smo žalbu čiji bi ishod već danas po svemu sudeći trebalo da bude poznat. Nisam optimističan da će Sud BiH donijeti odluku u našu korist - kazao je „Glasu” Bjelica.
Naglašava da je jedna grupa funkcionera SDS-a osnovala Srpsku demokratsku stranku - Volju naroda pod istim grbom, ali dodaje da nije to to. 

- Posljedice gašenja računa su velike. Niti jedna druga stranka ne može imati pristup sredstvima koja sleduju SDS-u po osnovu broja osvojenih mandata u lokalnim parlamentima, Brčkom te na nivou BiH. Članstvo SDS-a ima veliki problem. Ovdje se guši demokratija jer se onemogućava značajnom broju naših glasača da se opredijele za SDS - poručio je Bjelica.

Pitanje je, naglašava, koliko će uopšte ljudi prihvatiti Srpsku demokratsku stranku - Volju naroda. 

- Veliki problemi su pred nama. Ne znam šta će se dalje dešavati. Rukovodstvo SDS-a će se boriti da skine ove mjere i da izađe na izbore pod tim nazivom. Ako nam sada to ne dozvole pod znakom pitanja su i opšti izbori 2026. Vjerujem da će određeni broj naših simpatizera apstinirati od ovih izbora, a vjerovatno će i pojedini kandidati odbiti da budu na listama te nove stranke - zaključio je Bjelica.

Nema odluke

Apelaciono odjeljenje Suda BiH do juče popodne nije donijelo odluku po žalbi SDS-a na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća toj stranci na lokalnim izborima u oktobru, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji. Iz Suda ističu da će odluka biti donesena u zakonom predviđenom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana