Kako bi mogao izgledati novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske

Vedrana Kulaga Simić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - SNSD će, prema projekcijama sa terena, i u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske imati najviše poslanika.

Na stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas kasno poslijepodne izašli su prvi rezultati izbora za republički parlament, a o podacima su poprilično sa rezervom i dozom opreza govorili i u samim strankama u Srpskoj, naglašavajući da je brojanje glasova u toku te da je rano za zvanična saopštenja i izjave.

Rezultati za NSRS

SNSD                                     183.532            35,20%    

SDS                                       80.317                15,40 %

PDP                                      50.995                9,78 %

SP                                          31.143                5,97 %

DEMOS                                 30.641              5,88 %

UJEDINjENA SRPSKA    28.055            5,38 %

ZA PRAVDU I RED           26.189             5,02 %

DNS                                       24.314             4,66 %

POKRET ZA DRŽAVU      22.084            4,24 %

NPS                                       18.085             3,47 %

SPS                                       16.081               3,08 %

(podaci CIK-a sa obrađenih 84,01% biračkih mjesta)

 

Ipak, okvirnu računicu imaju u gotovo svim izbornim jedinicama, osim u prijedorskoj, odakle u NSRS ide sedam poslanika te u banjalučkoj regiji, u kojoj se bira 12 poslanika. U izbornoj jedinici jedan, koja obuhvata Krupu na Uni, Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Prijedor, Oštru Luka i Kostajnicu, nismo uspjeli saznati na koliko poslanika računaju ključne partije, dok u „trici“ gdje su uz Banjaluku, još Drinić, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres (RS) kažu da bi SNSD mogao do četiri,  pet mandata, PDP tri, SDS dva ili možda tri te, između ostalih, Ujedinjena Srpska jedan.

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici tri Vlado Đajić rekao je za „Glas Srpske“ da je evidentno da je on od, kako kaže, posrnulog SNSD-a u Banjaluci koji je izgubio lokalne izbore prije dvije godine, uspio napraviti odličan rezultat.

- U Narodnoj skupštini sigurno ćemo zadržati četiri mandata, a sudeći po glasovima postoji mogućnost da imamo i pet mandata - rekao je Đajić.

Projekcije banjalučkog odbora PDP-a, prema informacijama iz izborne noći, pokazuju da će imati sigurno tri predstavnika iz banjalučke regije.

U drugoj izbornoj jedinici u kojoj su Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor je, s druge strane, prilično jasno prema podacima stranaka. SNSD će imati četiri, od ukupno sedam mandata, na dva sigurna računa SDS, a jedan bi trebalo da pripadne i PDP-u.

Iz posavske regije u kojoj su Derventa, Brod, Vukosavlje i Modriča, u trci za republički parlament su pobijedila dva poslanika iz SNSD-a, na toliko mandata računa i SDS, ali im konce može pomrsiti SP koji se nada da će i iz tog dijela Srpske imati narodnog poslanika.

Dobojsko-teslićka regija daje šest poslanika. Trenutna računica pokazuje da bi tri trebalo da budu iz SNSD-a, po jedan iz SDS-a i DEMOS-a, a u borbi za mandat tu su i socijalisti.

Semberija čini šestu izbornu jedinicu. Uz Bijeljinu, u toj izbornoj regiji su Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik i Brčko distrikt. Tu su prvi podaci sa terena pokazali da iz te jedinice, koja daje ukupno devet poslanika, uz redova SNSD-a idu sigurno trojica, dva iz SDS-a, po jedan iz PDP-a, DEMOS-a, SP-a i Ujedinjene Srpske.

U sedmoj izbornoj jedinici su Osmaci, Zvornik, Šekovići, te Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Milići, a tu SNSD računa na dva mandata, a na po jedan SDS, Ujedinjena Srpska, SP i bošnjački blok. Dva mandata SNSD je, kako su navode, osvojio i u regiji osam koja obuhvata Sokolac, Han Pijesak, Istočnu Ilidžu, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo (RS), Pale i Rogatica, dok su ostala dva mandata podijelili SDS i DEMOS.

U posljednjoj devetoj izbornoj jedinici gdje su Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča (RS), Novo Goražde, Čajniče, Rudo kao i Berkovići, Ljubinje, Bileća i Trebinje u SNSD-u očekuju tri predstavnika, a sigurno dva u SDS-u dok je ostalo sve u domenu spekulacija.

U DEMOS-u su potvrdili za „Glas“ da direktan mandat očekuju u regiji Zvornik, Bijeljina i sarajevsko-romanijskom području, ali da još ne znaju da li će pet mandata na koje ukupno računaju biti svi direktni ili putem kompenzacije.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže za „Glas“ da su bolji nego na prethodnim opštim izborima te da će u banjalučkoj regiji imati jedan mandat, a ukupno računaju na tri ili četiri direktna mandata.   

U DNS-u smatraju da će do četiri mandata doći preko kompenzacijskih listi, a na dvije sigurne stolice, ne isključujući mogućnost i za treću, računaju i u NPS-u Darka Banjca. Nebojša Vukanović je poručio da očekuje sedam mandata i da je njegova stranka najveće i najprijatnije iznenađenje.

O rezultatima nisu htjeli detaljnije u SP-u, a više informacija nismo uspjeli dobiti ni u SPS-u Gorana Selaka, a od ukupno 83 pozicije u NSRS na tri ili četiri računa i bošnjački blok.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana