Kajganić nakon imenovanja: Do kraja godine optužnica za ubistvo Bašića

GS, Srna
Kajganić nakon imenovanja: Do kraja godine optužnica za ubistvo Bašića

SARAJEVO – Uskoro dižemo veliki broj optužnica za organizovani kriminal, do kraja godine, rekao je Milanko Kajganić koji je danas imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mandat od šest godina.

U obraćanju nakon imenovanja rekao je da će do kraja godine biti podignuta optužnica za ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Radenko Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je  Aleksandar Miljatović koji je u istrazi priznao da je to uradio po nalogu  narko dilera Dalibora Railića zvanog Dugi. 

Kajganić je tokom izlaganja svog programa rekao da će u fokusu rada biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da će do kraja godine biti nekoliko značajnih optužnica u ovim krivičnim djelima koje će obuhvatiti veći broj lica.

Kajganić, koji će na dužnost stupiti 1. novembra, rekao je da od početka oktobra 2021. godine ima privilegiju da iz prve ruke sagleda situaciju u Tužilaštvu BiH i naglasi sve što je problematično u ovoj instituciji, s ciljem povećanja kapaciteta i efikasnosti.

On je naveo da se bazirao na nekoliko ključnih stvari koje je potrebno preduzeti kako bi se popravilo stanje u Tužilaštvu, a kao ključne probleme izdvojio je narušen integritet, odnosno povjerenje javnosti zbog načina dodjele predmeta - nekorištenja automatske dodjele predmeta.

Govoreći o radu Odjeljenja za ratne zločine, Kajganić je naveo da je njegov fokus ispunjenje ciljeva Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, za koju kaže da neće biti ispunjena do 2023. godine, s obzirom na to da je njeno usvajanje kasnilo dvije godine.

-Ključni problem je da se trećina predmeta odnosi na lica koja su nedostupna pravosuđu BiH- rekao je Kajganić i precizirao da je u toku rad na više od 300 predmeta ratnih zločina.

On je napomenuo da u tom dijelu Tužilaštvo pokušava, koristeći podršku kancelarije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, da uspostavi i unaprijedi regionalnu saradnju.

-Dolaskom na ovu poziciju, bazirao sam se na to da moramo raditi na najsloženijim predmetima - naveo je Kajganić i napomenuo da neće biti opterećen brojem optužnica, nego njihovim kvalitetom i složenošću, te pojasnio da je zbog toga i donesena odluka o objavljivanju optužnica kako bi se moglo vidjeti jesu li složene.

Osvrćući se na rad Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, korupciju i privredni kriminal, Kajganić je rekao da nije opterećen statistikom, već kvalitetom optužnica.

On je naveo da u Tužilaštvu postoji mnogo predmeta koji se odnose na organizovani kriminal, te su fokusirani na njihovo procesuiranje.

-To su predmeti koji su proizašli iz aplikacija koje su zaplijenjene i smatram da smo postigli značajne rezultate – uhapsili smo više od 10 policijskih službenika i određene nosioce pravosudnih funkcija - rekao je Kajganić, prezentujući svoj program rada pred članovima VSTS-a.

On je napomenuo da je problem Tužilaštva BiH i ostalih institucija činjenica curenja informacija, odnosno objavljivanje u medijima informacija koje potiču iz istrage i predmeta.

-Uskoro će biti optužnica u predmetima koji se odnose na aplikaciju „Skaj“ i ubistvo inspektora Radenka Bašića u Prijedoru – tu će biti obuhvaćeno više lica“ - najavio je Kajganić i dodao da smatra da je jedna takva optužnica puno kvalitetnija u odnosu na 10 drugih.

Član Savjeta Amila Mimica Kunosić pitala je Kajganića na koji način planira da skrati prosječnu dužinu trajanja predmeta, osim trajanja predmeta ratnih zločina, kako je to predvidio u programu koji je dostavio Savjetu, na šta joj je odgovorio da se to može jednostavno kontinuiranim nadzorom rada tužilaca.

-Do sada nije bila uspostavljena podjela tužilaca po specijalizaciji, a sada imamo apsolutnu podjelu - naglasio je Kajganić i napomenuo da je dolaskom na poziciju vršioca dužnosti naredio da se predmeti prenesu po odjeljenjima kojima pripadaju po pravilniku.

Kajganić je naglasio da već koriste vještake u najsloženijim predmetima za organizovani kriminal kako bi spriječili uticaj odbrana.
Član Savjeta Mustafa Šabić rekao je da je očekivao da će iznošenje programa rada trajati pola sata, ali da je trajalo osam minuta.

-Ovo je najkraće iznošenje programa rada koliko sam u Savjetu - rekao je Šabić, čija je zamjerka da Kajganić nije izložio u osam minuta šta će uraditi i sprovesti, smatrajući da je trebao - zbog javnosti i novinara koji prate sjednicu.

Kajganić je odgovorio da, ukoliko postoji potreba, može predstaviti program zbog javnosti, navodeći da članovi VSTS-a imaju njegov program i da je smatrao da je bolje da ostavi prostor za pitanja.

-Ono što želim da kažem – sve što sam mislio da treba da se uradi, ja sam u prethodnoj godini, ako ništa, počeo. U svakom predmetu u kojem je spomenut neko od tužilaca uradićemo sve kako zakon nalaže - naglasio je Kajganić.

Član Savjeta Duška Bogojević je replicirala Šabiću, ističući da njegovi komentari ne stoje, da su svi upoznati o programu i čestitala Kajganiću za izloženi program.

Njenom komentaru se pridružila i član Jadranka Stanišić, tako da je na momente izgledalo da se Savjet podijelio na članove „za“ i „protiv“ Kajganića.

Potpredsjednik Savjeta Sanela Gorušanović Butigan upitala je Kajganića da li je fokus u narednom periodu na teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala i mogu li se očekivati konkretne odluke od njega – osim optužnica i na obustavu istraga, ukoliko nema konkretnih dokaza.

On je odgovorio da je u fokusu rada borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da će do kraja godine biti nekoliko značajnih optužnica u ovim krivičnim djelima, koje će obuhvatiti veći broj lica.

Kajganić je podsjetio da je u novembru prošle godine formirao tim za postupanje u predmetima vezanim za aplikacije, a u drugim dijelu će biti otvoreni prema javnosti.

-Ukoliko postoje dokazi, podići ćemo optužnicu, ukoliko nema, donijećemo odluku o nesprovođenju istrage. Za ovu kandidaturu nisam tražio ničiju podršku - rekao je Kajganić.

On je napomenuo da je sam u programu napisao šta je uradio i šta će uraditi.

-Javno izjavljujem da nisam bio u kontaktu s nekom političkom ličnošću i, ako se utvrdi da nisam govorio istinu, isti trenutak ću podnijeti ostavku - izjavio je Kajganić.

Imenovanje glavnog tužioca je trebalo biti na sjednici prošlog mjeseca, ali je odgođeno.

Za izbor Kajganića glasalo je deset članova VSTS-a, dok su tri člana bila uzdržana.

Kajganić je u oktobru 2021. godine imenovan na poziciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Ranije je bio rukovodilac Odjeljenja za ratne zločine i zamjenik tadašnjeg glavnog tužioca Gordane Tadić, koja je smijenjena sa ove pozicije zbog disciplinskih prekršaja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana