Jujić: Novi zakon za bolje praćenje broja zaposlenih koji platu primaju iz budžeta

Srna
Jujić: Novi zakon za bolje praćenje broja zaposlenih koji platu primaju iz budžeta

BANjALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić najavila je da će novo zakonsko rješenje stvoriti uslove za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Srpske.

Jujićeva je u pisanom intervjuu Srni navela da je resorno ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske.

Ona je dodala da će donošenjem tog zakona biti stvorene pretpostavke i za transparentnije i efikasnije korištenje budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih.

Dopunama ovog zakona planirano je da se, osim korisnika budžetskih sredstava, proširi obuhvat i na zaposlene u zdravstvenom sistemu i vanbudžetskim fondovima.

Kada je riječ o ovoj godini, Jujićeva je rekla da je resorno ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputilo i Prijedlog zakona o državnim službenicima čija će pažnja biti posvećena definisanju odredbi radi profesionalizacije državne službe u svim oblastima upravljanja ljudskim potencijalima.

-Značajne novine odnose se na unapređenje rada državne službe prvenstveno kroz analizu, analitičku procjenu i gradaciju radnih mjesta, te izradu i upotrebu kompetencija u svim procesima, počevši od procesa zapošljavanja u državnu službu - rekla je Jujićeva.

Jujićeva je poručila je da će resorno ministarstvo nastojati da aktuelne i druge probleme u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave rješava predlaganjem novih zakonskih rješenja, te u saradnji sa navedenim jedinicama i Savezom opština i gradova.

-Cilj je dolazak do rješenja koja će omogućiti nesmetano funkcionisanje lokalnih vlasti i doprinijeti unapređenju usluga koje se pružaju građanima i lokalnom ekonomskom razvoju - rekla je Jujićeva.

Kada je u pitanju upravljanje nekretninama u jedinicama lokalne samouprave, Jujićeva je rekla da je nepokretna imovina jedan od najvažnijih i najvrednijih resursa sa kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave.

Ona je istakla da se efikasnim upravljanjem ovom imovinom omogućava sprovođenje javnih funkcija, zadovoljavanje javnih potreba građana i ostvarivanje drugih društvenih i ekonomskih koristi.

-Rezultati revizije učinka upravljanja imovinom koju je sprovela Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske ističu da primjeri zemalja u regionu pokazuju da strateško upravljanje imovinom utiče na povećanje prihoda od imovine i to od osam do 25 odsto budžeta jedinica lokalne samouprave. U vezi s tim, jedan od naših strateških fokusa biće upravo unapređenje upravljanja gradskom i opštinskom nepokretnom imovinom - rekla je Jujićeva.

Precizirala je da je navedena aktivnost definisana i Programom ekonomskih reformi za period 2023-2025, kao i Prijedlogom Strategije razvoja lokalne samouprave Republike Srpske za period 2023-2029. godina.

-Međutim, uvažavajući kompleksnost problema upravljanja nekretninama, unapređenje ove oblasti zasnivaće se na multisektorskom pristupu, te će, pored Ministarstva uključivati i Ministarstvo finansija, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Pravobranilaštvo Republike Srpske, Savez opština i gradova i jedinice lokalne samouprave, a sa krajnjim ciljem produktivnog korišćenja nekretnina i uspostavljanja baza podataka i registra nekretnina - napomenula je Jujićeva.

Jujićeva je konstatovala da će se u ovoj godini zakonski unaprijediti sistem lokalne samouprave u cilju da se izađe u susret realnim potrebama jedinica lokalne samouprave i otvore nove mogućnosti koje će doprinijeti njenom razvoju i poboljšanju kvaliteta usluga koje se pružaju građanima na lokalnom nivou.

-U vezi s tim, Ministarstvo je za razmatranje u Narodnoj skupštini predložilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakon o statusu funkcionera u organima jedinice lokalne samouprave i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave - istakla je Jujićeva.

Dodala je da je Vlada nedavno donijela Odluku o usvajanju Strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2023-2029. godine čime je jasno izraženo opredjeljenje Vlade da se nastavi proces reforme lokalne samouprave i strateški usmjerava njen dalji razvoj.

-Ova strategija sadrži ključna rješenja i mjere za proces decentralizacije i unapređenja lokalne samouprave na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Unapređenje upravljanja imovinom u jedinicama lokalne samouprave, jačanje građanskog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, upravljanje kvalitetom, jačanje kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, unapređenje usluga koje se pružaju građanima i međuopštinske saradnje, digitalna transformacija, te kreiranje povoljnog poslovnog okruženja, samo su neke od tema koje su obuhvaćene novim strateškim dokumentom -navela je ona.

Takođe, jedan od prioriteta novog strateškog dokumenta je, kaže Jujićeva, unapređenje sistema podrške nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave kroz razvijanje mehanizama dodatne materijalne i nematerijalne podrške ovim jedinicama lokalne samouprave, kako bi se podstakao njihov razvoj a time i uravnotežen razvoj jedinica lokalne samouprave u Srpskoj, te smanjila razlika u stepenu razvijenosti.

Istakla je da će najznačajnije aktivnosti u radu ministarstva i dalje biti usmjerene ka stvaranju profesionalnije, efikasnije, efektnije i ekonomičnije uprave koja pruža usluge građanima i poslovnoj zajednici na republičkom i nivou lokalne samouprave.

-Najbitniji planovi ove godine u oblasti reforme javne uprave, između ostalog, su i stvaranje pretpostavki koje će direktno doprinijeti povećanju životnog standarda zaposlenih u upravi, pa samim tim i indirektno svih građana Srpske - ocijenila je Jujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana