Juđen: Platforma Kine 16 plus jedan daje dobre rezultate

Srna
Juđen: Platforma Kine 16 plus jedan daje dobre rezultate

Peking - Platforma za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope "16 plus jedan" počela je da daje opipljive rezultate, ističe za Srnu specijalni predstavnik Kine za ovu platformu ambasador Huo Juđen.

Juđen u intervjuu Srni ističe da će saradnja u okviru mehanizma "16 plus jedan" svim uključenim zemljama omogućiti veću korist u domenu politike, poslovanja, nauke i kulture, te omogućiti razmjene zvaničnih posjeta i jačanje turizma.


"Saradnja u sklopu platforme izrasla je u nešto vrlo opipljivo, nešto što danas daje rezultate na zadovoljstvo svih uključenih u taj mehanizam. Dijelim stav da postoje široke mogućnosti za dalji razvoj i još bolje rezultate u zajedničkom radu", navodi ambasador Juđen.

Ona smatra da bi u nastavku saradnje naglasak trebao biti na sprovođenju dokumenata koji su potpisani u okviru ovog međunarodnog mehanizma.

Mehanizam "16 plus jedan" sve je zreliji, navodi Juđenova, s obzirom na to da se za svaku godinu potpisuju smjernice za sprovođenje, te da je prošle godine potpisan srednjoročni sporazum za naredni petogodišnji period.

Kada je riječ o poslovnoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Juđen naglašava da je na bilateralnom nivou u 2012. godini ona iznosila 56,2 milijarde dolara, te da je zabilježila trend rasta za 28 odsto u odnosu na 2010. godinu.

"Kada je riječ o investicijama Kine u zemlje centralne i istočne Evrope, one su iznosile pet milijardi dolara u 2015. godini, dok je u suprotnom smjeru investirano 1,2 milijarde dolara", precizirna ona u intervjuu Srni.

Kina je izrazito spremna za saradnju u sektoru energetike, tačnije, u domenu obnovljive energije na polju solarne i hidroenergije.

"Postoji veliki potencijal za igradnju hidro i termoelektrana. Spremni smo, takođe, sarađivati sa svih 16 zemalja kada je riječ o nuklearnoj energiji, posebno kada je riječ o rekonstrukciji i nadogradnji postojećih nuklearnih elektrana, ali i u izgradnji novih", pojašnjava Juđen.

Ona ukazuje na činjenicu da svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope imaju velike vodne resurse, odnosno mogućnosti razvoja poljoprivrede, te da među njima postoje zemlje kojima su potrebne kineske investicije u sisteme navodnjavanja.

Ona naglašava političiki aspekt mehanizma "16 plus jedan" jer se svake godine održavaju sastanci na nivou predsjednika vlada. Ove godine biće održana takva konferencija u Rigi, početkom novembra.

Kina je veoma zainteresovana za razmjene posjeta i svođenje saradnje u sklopu mehanizma "16 plus jedan" i na lična poznanstva, dodaje ona i naglašava da su i u tom aspektu veliki potencijali.

Situacija je ista i kada je riječ o saradnji u oblasti kulture. U prvom redu tu je barijera nepoznavanja jezika koja treba da bude prevaziđena. Zbog toga je omogućeno da mnogi studenti iz zemalja centralne i istočne Evrope studiraju u Kini, ali se istovremeno uspostavljaju i katedre jezika tih zemalja u Kini.

Juđen navodi da neke zemlje u okviru "16 plus jedan" povezuje jezik, ali i stepen razvijenosti zbog čega je od velikog značaja ostvarivanje regionalne saradnje sa Kinom.

Ona ukazuje i na spremnost Kine da sarađuje u oblasti izgradnje infrastrukture, napominjući da su na prošlogodišnjem Samitu u Sudžou potpisane smjernice koje se odnose na luke, odnosno na saradnju na području Jadran-Baltik-Crno more.

To, prema riječima specijalne predstavnice za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, pokazuje interesovanje 16 zemalja za povezivanje ovih mora i spremnost Kine da pomogne rekonstrukciju luka i izgradnju infrastrukture, odnosno puteva i željeznica oko tih luka.

"Tokom predstojećeg samita u Rigi očekujemo opipljivije rezultate u vezi sa ovom inicijativom koja je u skladu i sa okvirom međusobne povezanosti EU. Specifični projekti su baltička željeznica i projekti putnih koridora Jadrana", ističe Juđen u intervjuu Srni.

Kina posvećuje veliku pažnju i kada je riječ o saradnji u oblasti kulture, a dobar primjer je "Proljećni festival" i nekoliko manifestacija u kojima je kineska kultura bila u prvom planu u zemljama centralne i istočne Evrope, kada su umjetnici iz Kine odlično dočekani.

"Veoma nam je drago da je 2016. godina proglašena godinom razmjena posjeta i saradnje u oblasti kulture", poručuje Juđenova.

Saradnja u okviru mehanizma "16 plus jedan" moguća je i u oblasti nauke i tehnike, te tradicionalne kineske medicine.

"Naši prijatelji iz Slovačke inicirali su Centar za virtuelnu razmjenu tehnologija. To je primjer kako bi se u unutar okvira ž16 plus jedanž mogla razvijati saradnja u toj oblasti", precizira ona.

Kina ima namjeru da otvoriti medicinske ustanove u zemljama centralne i istočne Evrope, najavljuje Juđen i dodaje da je riječ o zemljama u kojima postoji veliki potencijal za kinesku tradicionalnu i biljnu medicinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana