Jović: Kao državljaninu BiH ne može mi biti zabranjen ulazak

G.S.
Foto: RTRS

BEOGRAD - Politikolog i novinar Nikola Jović, kome je u oktobru prošle godine zabranjen ulazak u BiH, izjavio je Srni da će iskoristiti sva pravna sredstva da mu zabrana bude ukinuta, posebno jer je u međuvremenu saznao da je njegovo primarno državljanstvo BiH jer su mu roditelji rođeni u Šipovu, odnosno Sanskom Mostu.

"Faktički, oni su meni uveli tu zabranu, ne znajući da ja imam dvojno državljanstvo. Uveli su mi zabranu kao državljaninu Srbije, međutim meni je primarno državljanstvo BiH, tako da ispalo da su oni uveli zabranu svom državljanu, što je nemoguće. Možete da uvedete zabranu izlaska, ali ne i zabranu ulaska. Tako da sa svojim advokatom razmatram šta mogu da uradim", rekao je Jović.

On je pojasnio da se rodio u Subotici i da je po automatizmu dobio državljanstvo roditelja, a da je tek naknadno dobio državljanstvo Srbije u kojoj je rođen.

Jović je naveo da se na spisku nepoželjnih u BiH 2022. godine našlo desetak srpskih intelektualaca, uglavnom zbog svojih "ruskih veza", te da se na listi onih kojim je zabranjen ulazak nalazi još 300 imena, ali islamskih terorista.

On je rekao da zbog zabrane ulaska nije mogao prisustvovati sahrani bake, očeve majke i da je vraćen sa graničnog prelaza u Gradišci na osnovu rješenje Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

"Od graničara sam tada dobio papir sa rešenjem Ministarstva bezbednosti i tu je pisalo da se meni zabranjuje ulazak u BiH. Tamo je navedno nekih deset članova. U suštinu ista priča kao u slučaju Aleksandra Rakovića, Gorana Petronijevića, Miloša Kovića...", rekao je Jović.

On je istakao da se u međuvremenu žalio i da mu je žalba odbijena, uz obrazloženje da mu je zabranjen ulazak na osnovu preporuke Obavještano-bezbjednosne agencije.

"U toj preporuci je navedeno da sam ja neka pretnja za njih!?", dodao je Jović.

On je naveo da će posredstvom advokata, usljed novih saznanja, ponovo uputiti žalbu i da očekuje da odgovor bude pozitivan, jer su svi argumenti na njegovoj strani.

Jović je izrazio nadu da će za Dan Republike Srpske, 9. januar, biti u Republici Srpskoj.

Jović je za zabranu ulaska u BiH saznao 4. oktobra prošle godine. U obrazloženju rješenja koje mu je uručeno navedeno je da on "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

On je, neposredno prije zabrane, kao novinar izvještavao iz zone sukoba u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana