Jovanović za „Glas“: Da su slušali Kisindžera, ne bi bilo problema u BiH

Veljko Zeljković
Jovanović za „Glas“: Da su slušali Kisindžera, ne bi bilo problema u BiH

Bivši diplomata, Vladislav Jovanović, smatra da današnjih problema u BiH ne bi bilo da je administracija bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona slušala savjete Henrija Kisindžera, moćnog diplomate koji je je juče preminuo u stotoj godini.

Prema riječima našeg sagovornika, viši nivo razumijevanja prilika, koji je Kisindžer iskazivao u vezi sa prostorom nekadašnje Jugoslavije, sasvim izvjesno je plod činjenice da je rođen u Bavarskoj, gdje je, uostalom, i stasao, kao i činjenice da se posvećeno bavio istorijom ove regije.

Otkriva kako je imao priliku da upozna Kisindžera, ističući da se radilo o jednom, prije svega, realnom političaru, čijim su odlaskom SAD izgubile nekoga ko je vjerovao u dijalog i kompromis.

- Sve što je rađeno tokom devedesetih na prostorima Balkana, on nije odobravao. Imao je sasvim drugačije mišljenje kako sve to rešiti, a da pri tome to bude i trajno, a ne privremeno. Nažalost, tadašnja Klintonova administracija nije videla toliko daleko koliko on, što ga je krasilo kroz čitavu njegovu političku karijeru. Uostalom, i ovo danas što se dešava na ovim prostorima ukazuje ko je bio u pravu. Treba pročitati neke od njegovih knjiga, pogotovo političari, donosioci odluka. On je u njima sve lepo objasnio, ali i ukazao na potencijalne opasnosti i eventualna rešenja. Da su ga slušali, ne bi bilo današnjih problema u BiH, ali i na Kosovu, ne bi bilo ni rata u Ukrajini, ali ni američko-kineskih tenzija - navodi za “Glas Srpske” Jovanović.

Podsjećamo, nijedan čovjek u posljednjih pola vijeka nije imao dublji i trajniji uticaj na spoljnu politiku SAD od Kisindžera. Ostaće upamćen kao neko ko je ostvario istorijske uspjehe u normalizaciji američko-kineskih odnosa. Njegovi napori doveli su i do istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom. Ali isto tako, kako navode pojedini analitičari, Kisindžer je u svoje vrijeme utro i put za zloupotrebe ljudskih prava, kao što su neselektivno bombardovanje u Aziji, destabilizacija demokratski izabranih socijalističkih lidera i podrška nemilosrdnim proameričkim diktatorima širom svijeta.

Umro je juče u svom domu u Kontektikatu. Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana