Još jedna provokacija? Helez tvrdi da BiH ima više helikoptera za gašenje požara od Srbije

GS
Još jedna provokacija? Helez tvrdi da BiH ima više helikoptera za gašenje požara od Srbije

SARAJEVO - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ponudio je pomoć Srbiji, ako je potrebna, za gašenje požara kazavši kako BiH ima daleko više helikoptera za te namjene.

Helez je kazao da je njegovo ministarstvo ponovo dobilo zahtjev Ambasade Srbije za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a Srbije u svrhu gašenja požara u Gacku, a da do ovog momenta nije stigao niti jedan zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje istog požara.

Ponovio je da Oružane snage naše zemlje raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i jedrima, kapaciteta od 1000 litara i da su naši helikopteri odmah spremni da izvrše zadatak gašenja požara.

- Žao mi je što vlasti Republike Srpske zloupotrebljavaju nesreću da bi uvukli institucije susjedne nam države Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine da vrše posao i ovlasti institucija Bosne i Hercegovine. Ukoliko su ovi pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine posljedica svesrpskog sabora, poručujem im da su džaba zasijedali. Njihovi zaključci su površni i neprimjenjivi i dok sam ja ministar odbrane BiH, takvo što se neće desiti, kazao je.

Dodao je da nigdje u svijetu države ne traže pomoć drugih država, dok god vlastitim sredstvima mogu prevazići poteškoće.

- Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju oslabiti i obesmisliti centralnu vlast u našoj zemlji, na mala vrata uvesti institucije susjedne nam države Srbije da rade posao naših državnih institucija, kazao je.

Apelovao je na vlasti RS da u skladu sa zakonom pokrenu proceduru za angažman resursa Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Gacku.

- Očekujem da će u skladu sa nadležnostima Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputiti zahtjeve i da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobriti angažovanje resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i na taj način djelovati sa ciljem pružanja podrške našim građanima. Oružane snage BiH pripadaju i građanima Gacka, kao i svim drugim građanima u Bosni i Hercegovini i spremne su da služe, dodao je.

Ponudio je helikoptere Oružanih snaga BiH, ako je potrebno da pomognu u gašenju požara u susjednoj državi Srbiji.

- Ako je našim komšijama potrebna pomoć pri gašenju požara, mi imamo daleko više helikoptera za te namjene te su prema našoj procjeni i potrebi, trenutno 2 helikoptera sa posadama u punoj pripravnosti i spremni su pomoći, kazao je Helez, piše Kliks.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana