Još dvije godine nade za pravdu

Marijana Miljić Bjelovuk
Još dvije godine nade za pravdu

SARAJEVO - Na adresu Savjeta ministara BiH biće upućen prijedlog da rok Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina produži za dvije godine, odnosno sa 31. decembra ove na kraj 2025. godine.

Takav zaključak donesen je na sjednici Nadzornog tijela za praćenje aktivnosti iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je održana u petak u Sarajevu.

- Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina je od samog nastanka bila politizovana i sa terena prava prebačena na teren politike. Zbog svega toga došlo je do višegodišnjeg kašnjenja u procesuiranju predmeta ratnih zločina - rekao je “Glasu” v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić.

Naglasio je da je na sjednici Nadzornog tijela potvrđeno kako je nerealno očekivati da svi predmeti ratnih zločina budu riješeni u zadatom roku, odnosno do 31. decembra 2023. godine.

- Zbog toga je donesen zaključak da se na razmatranje Savjetu ministara BiH uputi informacija da bude produžen rok trajanja Revidirane strategije za dvije godine, odnosno za onaj period koji je prošao od konačnog prijedloga strategije 2018. godine pa do njenog usvajanja 2020. godine - kazao je Nuždić.

Najveći broj predmeta za zločine nad Srbima nije procesuiran zbog čega je, navodi Nuždić, potrebno pokušati, bar na neki način, doći do pravde za srpske žrtve.

- Moramo biti svjesni i činjenice da je od završetka rata prošlo skoro 30 godina i da su i najmlađi izvršioci ratnih zločina već na kraju pete ili su zagazili u šestu deceniju života. Takođe, nije realno ni da su oni u svojim dvadesetim godinama bili značajne ličnosti u komandnom lancu pa samim tim postoji znak pitanja na koji način će se procesuirati najznačajniji naredbodavci ratnih zločina - naglasio je Nuždić.

Na sjednici Nadzornog tijela konstatovano je i da je došlo do stagnacije u procesuiranju ratnih zločina te su posebno naglašeni problemi sve učestalijeg razdvajanja i prenošenja predmeta, što je u suprotnosti sa strategijom.

- Takođe, imamo i stagnaciju u vezi sa raspisivanjem potjernica, kvaliteta podignutih optužnica i dinamike suđenja. Odavno smo upozoravali na kvalitet podignutih optužnica i dinamiku suđenja zbog prebacivanja odgovornosti između Suda i Tužilaštva BiH. I predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) su na sjednici upozorili na pad kvaliteta podignutih optužnica i dinamike suđenja - rekao je Nuždić.

Zbog svega navedenog, Nadzorno tijelo je zauzelo stav da proslijedi zaključke ka Tužilaštvu i Sudu BiH da te anomalije otklone.

- Bilo kakva strategija ova ili neka nova ne može doprinijeti da se zaustavi praksa prebacivanja odgovornosti sa tužilaštva na sud i obrnuto, odnosno da se prekine vraćanje optužnica, donošenje oslobađajućih presuda, a time se ponižavaju srpske žrtve - naveo je Nuždić.

Nažalost, dodaje on, odgovornost u svemu ima i međunarodna zajednica koja nikada nije izašla sa otvorenim stavom i rekla da su u ratu stradali svi te na taj način dala i poštovanje srpskim žrtvama.

- Ostaje nam samo da se nadamo da će biti dovoljno političke volje da se ova strategija implementira na način kako je i zamišljeno - zaključio je Nuždić i dodao da bi nova sjednica Nadzornog tijela trebalo da bude održana krajem idućeg mjeseca.

Blokade

Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina je, nakon dvogodišnje blokade od strane Bošnjaka, usvojena 24. septembra 2020. u Savjetu ministara BiH, a tome su prethodili dani usaglašavanja o aneksu koji je postao njen dio, a u čemu su učestvovali i predstavnici EU.

Tada je usaglašeno da će, između ostalog, Ministarstvo pravde BiH, u roku od 30 dana, u Savjet ministara dostaviti prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije.

Međutim, uslijedile su ponovo blokade sa bošnjačke strane, tako da je tek krajem marta ove godine formirano Nadzorno tijelo, a strategija ističe krajem godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana