Jelena Jovanović: Grčka jedna od rijetkih zemalja koja nam uvijek otvoreno pruža podršku

Srna
Jelena Jovanović: Grčka jedna od rijetkih zemalja koja nam uvijek otvoreno pruža podršku

BANjALUKA- Šef Predstavništva Republike Srpske Jelena Jovanović u Grčkoj rekla je za Srnu da saradnju između dva naroda, odnosno dvije zemlje, ne karakteriše samo privredna razmjena već postoje i drugi vidovi saradnje koji se zasnivaju na dugogodišnjoj zajedničkoj istoriji, tradiciji, religiji...

-Iako danas sa nekim zemljama po pitanju privredne razmjene imamo dobru saradnju, ta saradnja prestaje kada su u pitanju nacionalna pitanja i interesi, kao što je pitanje Kosova i Metohije i Republike Srpske, gde je Grčka jedna od rijetkih zemalja koja nam uvijek otvoreno pruža podršku - kaže Jovanovićeva.

Ona u intervjuu za Srnu naglašava da, iako su grčko-srpski odnosi tradicinalno dobri, to ne znači da ne treba konstantno raditi da njihovom unapređenju.

Prema njenim riječima, upravo iz tog razloga Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, uprkos pandemiji virusa korona i rusko-ukrajinskom sukobu koji je opteretio život na globalnom nivou, intezivno radi na promociji kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske sa akcentom na ustavno-pravni položaj Republike Srpske u BiH.

Ona podsjeća da je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u junu doputovao u radnu posjetu Grčkoj gdje je Predstavništvo u saradnji sa ambasadom BiH u Grčkoj organizovalo niz sastanaka sa predstavnicima grčkih institucija, kao i privrednicima, odnosno privrednim udruženjima iz Grčke.

Ona ističe da je ove godine nastavljena uspješna saradnja sa gradom Solunom i da je treću godinu zaredom organizovan besplatan program učenja srpskog jezika i kulture za Grke, gdje Grci osim učenja jezika imaju priliku i da se bolje upoznaju sa Republikom Srpskom i njenim stvaralaštvom.

-Upravo su ovi časovi srpskog jezika bili povod za veliki broj Grka da se odluče da posete naše predjele, ali i da nastave sa izučavanjem našeg jezika i kulture - kaže Jovanovićeva.

Osvrćući se na drugu polovinu godine, Jovanovićeva ističe da je Predstavništvo zajedno sa Ambasadom BiH u Atini i u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske, obezbijedilo predstavljanje investicionih potencijala Republike Srpske na Međunarodnom sajmu u Solunu koji će se ove godine održati od 10. do 18. septembra.

Ona kaže da je ovo najveći međunarodni sajam u ovom dijelu Evrope, a koliko je bitan govori i činjenica da ga svake godine svečano otvara premijer Grčke.

-Ove godine, Republika Srpska će imati štand na ovom sajmu gde će biti obezbeđeno predstavljanje investicionih mogućnosti kapitalnih projekata Srpske privrednicima i organizacijama iz Grčke ali i investitorima drugih zemalja - pojašnjava je Jovanovićeva.

Jovanovićeva kaže da će Predstavništvo i ove godine u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske obezbijediti predstavljanje Republike Srpske na sajmu turizma "Filoksenija" u Solunu, gdje će se grčkoj javnosti predstaviti turistički potencijali Srpske, a gdje je 2019. godine uz prisustvo ministra turizma Grčke potpisan memorandum o saradnji između Turističke organizacije grada Soluna i Turističke organizacije Republike Srpske.

Prema njenim riječima, u narednom periodu Predstavništvo ima u planu da podrži dolazak taekavondo sportista iz Srpske na kamp, odnosno pripreme sa grčkom reprezentacijom za svjetsko i evropsko prvenstvo.

-Predstavništvo će u saradnji sa Nacionalnim kapodistrijskim univerzitetom u Atini i u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske organizovati studijsku posetu Republici Srpskoj studenatima koji uče srpski jezik i kulturu na Nacionalnom i kapodistrijskom Univerzitetu u Atini - navodi Jovanovićeva.

Ona dodaje da će tokom boravka studenti posjetiti Banjaluku, Višegrad, Trebinje... s ciljem da se bolje upoznaju sa Republikom Srpskom i našom kulturom, ali i da im približimo naš ustavni poredak.

Sa početkom nove školske godine odnosno semestra, prema riječima Jovanovićeve, cilj Predstavništva je da u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica organizuje niz predavanja, odnosno naučnu konferenciju gdje će biti predstavljen izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

-Cilj je da se obezbijedi da izveštaji i činjenice dopru do što većeg broja pojedinaca iz akademske zajednice, medija, javnosti i političkih predstavnika u Republici Grčkoj - zaključula je Jovanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana