Jedinstvo Srpske i Srbije čuva vjeru i tradiciju

Marijana Miljić Bjelovuk
Jedinstvo Srpske i Srbije čuva vjeru i tradiciju

BANjALUKA - Republika Srpska i Srbija zajedno će po četvrti put zaredom u nedjelju obilježiti 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna svečanost koja će okupiti zvaničnike sa obje strane Drine biće održana najvjerovatnije na aerodromu u Batajnici.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić podsjetio je da Srbija i Srpska od 2021. godine zajednički obilježavaju 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Obilježavanje ovog datuma je značajno jer je on simbol jedinstva nacije i junaštva srpskog naroda. Samo jedinstvom i sabornošću srpski narod može sačuvati svoju kulturu, tradiciju i vjeru - kazao je “Glasu” Egić. 

Kao i prethodne godine i ove će na graničnom prelazu preko rijeke Drine, između Skelana i Bajine Bašte, spajanjem zastava Republike Srpske i Srbije te intoniranjem himne “Bože pravde” i podsjećanjima na značaj 15. septembra, biti obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Na taj način vratićemo sjećanje i emocije. Republika Srpska je najveća pobjeda srpskog naroda u 20. vijeku. Srbi više ne smiju praviti greške. Moramo čuvati tekovine borbe za odbranu Republike Srpske - rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja “Most” iz Srebrenice Radomir Pavlović i dodao da Drina ne smije biti granica među Srbima.

U Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova navode da će sve detalje o obilježavanju 15. septembra imati danas, ali dodaju da će centralna svečanost biti vjerovatno održana u Batajnici u Beogradu.

I u Vladi Srbije navode da će centralna svečanost, iako još uvijek nije zvanično saopšteno, najvjerovatnije biti održana  na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici jer će i Vojska Srbije u nedjelju, odnosno 15. septembra, na tom aerodromu održati prikaz sposobnosti.

Takođe iz Ministarstva odbrane saopštili su da se Vojska Srbije intenzivno priprema za prikaz sposobnosti “Zastava 2024.” u Batajnici na kome će biti angažovano više od 6.000 pripadnika ministarstva i vojske, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Posjetioci će biti u prilici da pogledaju letački program, prikaz dijela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Takođe su naveli da će kapije vojnog aerodroma u Batajnici biti otvorene od 9.30 časova, a svi zainteresovani građani moći će do 15 časova da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju.

Značaj

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svjedoči o jednoj od najveličanstvenijih pobjeda u mnogovjekovnoj istoriji Srbije - proboju Solunskog fronta do koga je došlo 15. septembra 1918. godine kada se na vrhu Kajmakčalana pobjedonosno zavijorila srpska zastava. Zbog toga, ovaj praznik obuhvata, navode istoričari, ne samo jedinstvo i slogu već i nacionalnu zastavu i slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana