Jedinstvo i sabornost zalog opstanka srpskog naroda

Danijela Bajić
Jedinstvo i sabornost zalog opstanka srpskog naroda

BANjALUKA - Republika Srpska i Srbija nalaze se pred velikim izazovima i iskušenjima, a manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” idealna je prilika da još jednom pokažemo sabornost i jedinstvo s obje strane Drine i ukažemo na pritiske kojima smo izloženi.

Rekao je to za “Glas Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović najavljujući 12. po redu manifestaciju sa koje će biti poslata jasna poruka, a to je da je u ovom trenutku najvažnije očuvanje identiteta, kulture, tradicije, običaja, vjere, jezika i pisma. 

Poseban akcenat na ovoj šestodnevnoj manifestaciji, koja 20. septembra počinje u Beogradu, a završava se u Zrenjaninu, biće stavljen na saradnju malih i srednjih preduzeća. 

- Zajedno sa privrednim komorama s obje strane Drine predstavićemo potencijale Srpske i investicione mogućnosti za privrednike i investitore iz Srbije da ulažu u Srpskoj - kazao je Cicović.

Dodao je da je ovogodišnja manifestacija simbolično planirana u 12 gradova i opština, gdje će biti organizovane posjete delegacija i susreti privrednika, a s ciljem stvaranja što boljih uslova za uvezivanje malih i srednjih preduzeća u Srpskoj i Srbiji kako bi na najbolji način hvatali korak sa svim dešavanjima u regionu i svijetu. 

- Osim toga, veliku pažnju ćemo posvetiti vezivanju naših gradova, opština i naroda - rekao je Cicović i istakao da će u Beogradu, između ostalog, biti predstavljena monografija sa pričom nevidljivih heroja, porodica iz Grčke koje su devedesetih godina prošlog vijeka ugostile srpsku djecu i na taj način većini njih spasle djetinjstvo. 

Na ovogodišnjem izdanju biće, kako je najavio, predstavljeni i određeni dokumentarni filmovi u Jugoslovenskoj kinoteci, kao što je “Magla u rukama” režiserke Milane Majar u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

- Film govori o životu i djelu banjalučkog književnika Đure Damjanovića, jednog od velikana srpske književnosti 20. vijeka - kazao je Cicović podsjetivši da svake godine pripreme bogat program, a da će tako biti i ovaj put. 

Predstavljena će biti, naglasio je on, cijela Republika Srpska, od Banjaluke, Prijedora i Doboja do Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Trebinja. 

Osim Beograda i Zrenjanina, bogat program u okviru ove manifestacije planiran je i u Kragujevcu, Kraljevu, Subotici, Kruševcu, Požarevcu, te Novom Sadu, Somboru, Nišu, Vranju i Sremskoj Mitrovici.

- Naša manifestacija postala je potpuno prepoznatljiva u Srbiji i ove godine smo, za razliku od prethodne, u Vranju i Sremskoj Mitrovici. Žao nam je zapostaviti Vranje jer su programi koje mi organizujemo nevjerovatno dobro posjećeni - rekao je Cicović.

On je istakao da su institucije kulture u Srbiji, gradovi i opštine toliko susretljivi da organizacija ove manifestacije ne može biti teška i zahtjevna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana