Javor: Mnogima odgovaralo da se o zločinima nad djecom u NDH ćuti

SRNA
Javor: Mnogima odgovaralo da se o zločinima nad djecom u NDH ćuti

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je mnogima u bivšoj Jugoslaviji odgovaralo da se ćuti o zločinu nad srpskom djecom u NDH-a, ali da ove generacije žele da se o tome govori.

Javor je naglasio da se dugo godina nakon Drugog svjetskog rata u mjestu Macure kod Prijedora nije čuo plač djeteta jer ustaše iz NDH nisu bili ljudi nego monstrumi koji nisu birali vrijeme, mjesto, ni način da ubijaju srpsko stanovništvo.

Na obilježavanju Dana sjećanja na djecu ubijenu tokom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH od 1941. do 1945. godine, Javor je rekao da se u bivšoj državi o ovom zločinu nije mnogo pričalo i da je mnogima odgovaralo da se o tome ćuti.

Javor je napomenuo da su ovdje ugašena mnoga ognjišta, uništene mnoge porodice, ali da se ne smije dozvoliti da Srba nestane.

"Zato mi prisutni i te kako o tome ne želimo da ćutimo, želimo da se o ovome čuje. Usvajaju se razne rezolucije i usvajaju ih upravo oni koji su u Drugom svjetskom ratu činili najveće zločine", rekao je Javor obraćajući se okupljenima.

On je naglasio da su Srbi preživjeli mnoge nedaće i da je obaveza prisjećati se ovog gnusnog zločina.

"Vidite kako pokušavaju da degradiraju naše institucije. Moramo da budemo složni. Srpsko jedinstvo nas je sačuvalo kroz istoriju. To je jedino što nas može sačuvati i u budućnosti", istakao je Javor.

On je rekao da mir, suživot, maksimalno uvažavanje, poštovanje jednih i drugih, svih konstitutivnih naroda, svih nacionalnih manjina, nemaju alternativu.

"Želimo da živimo zajedno, u slozi. Ali, moraju da znaju da ne damo svoju istoriju. Moramo da učimo naše potomke, naše buduće generacije, da znaju i da pamte našu tešku istoriju, naše žrtve", zaključio je Javor.

Obraćanju zvanica prethodili su parastos i polaganje vijenaca na spomenik žrtvama ustaškog terora u Macurama.

Obilježavanju prisustvuju, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanici srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predstavnici ambasade Srbije u BiH.

Prema podacima resornog ministarstva, najmanje 74.642 srpska djeteta u dobi do 14 godina umorena su ili ubijena u NDH, a u zaseoku Macure tokom njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru u ljeto 1942. godine ubijeno je 312 Srba iz više potkozarskih sela, među kojima je bilo 75 djece do 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana