Jasenovac i Kozara govore ko su loši momci

Veljko Zeljković
Jasenovac i Kozara govore ko su loši momci

BANjALUKA - Pojedinim njemačkim zvaničnicima očigledno je bilo malo genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu te bi sada ponovo da odlučuju o životu i sudbini Srba na prostoru Balkana.

Opšti je ovo stav zvaničnika iz Republike Srpske, koji su reagovali na uvrede člana Bundestaga Mihaela Branda na račun Republike Srpske, njenih institucija i predsjednika Milorada Dodika te Srbije i Rusije.

Komentarišući Brandove izjave, koji je u intervju za sarajevsko “Oslobođenje” Dejtonski sporazum nazvao “nepravednim dogovorom koji je nagradio ratne zločine” i koji “krši osnovne evropske i zapadne vrijednosti”, pri tom pozivajući Njemačku, EU, NATO i OHR da “ budu protiv loših momaka u BiH”, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović poručio je da svi drugi narodi, osim njemačkog, imaju pravo da govore o temi loših momaka.

- Treba da zauvijek zaćute u ime žrtava i potomaka Jasenovca, Kozare, Prosare, Jadovna, Kragujevca i svih drugih mjesta. Taj nedorasli Brand, da je bilo šta pročitao, znao bi šta su njegovi sunarodnici činili ovom napaćenom srpskom narodu, koji je dao neprocjenjiv doprinos slobodi drugih naroda, ne samo na tlu bivše Jugoslavije, već i Kajmakčalana, Španije, Soluna i drugdje - istakao je Nović, dodajući da se Brandove izjave uklapaju u orkestriranu hajku na srpski narod.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić kaže da se još jednom pokazalo da su osnovna oružja neprijatelja Srpske i Dejtonskog sporazuma - laži i podmetanja. Kako ističe, kada nestane argumenata, onda laži i podmetanja postaju oružje za obračun. Smatra i da ovakve i slične izjave treba shvatiti kao poziv Srbima da budu jedinstveni, da budu zajedno u ovim trenucima koji im nisu naklonjeni.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić kaže da nije iznenađena izjavama, kako ih je nazvala, ostrašćenih članova Bundestaga poput Mihaela Branda, koga je pozvala da se drži podalje od srpskog naroda. Kako je istakla nacistička Njemačka se kroz istoriju dobro potrudila da dokaže kako se ponašaju “loši momci” i kako izgleda genocid. Poručila je Brandu da se zalaže za svoj ili koji god želi narod, a da svoje prljave misli, riječi i ruke drži podalje od Srba sa ovih prostora.

- Živjeće srpski narod i naši predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Živjeće Srpska i Srbija. Mržnja Branda i njemu sličnih inspiracija su i inat za budućnost srpske nacije - konstatovala je ona.

Sličan stav iznio je i njen kolega iz Parlamenta Miroslav Vujičić navodeći da Njemačka konstantno pokazuje da nije blagonaklona prema Srbima i da ne shvata situaciju u BiH i na Balkanu.

- Ne znam da li je razlog istorijska činjenica što su Srbi bili i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu na strani antifašista, jer vidimo da su im oni koji su bili na njemačkoj strani i danas saveznici - rekao je Vujičić.

Kaže i da se nažalost neke stvari u njemačkoj politici ne mijenjaju, da Srbima nikada nije oprošteno što su oba svjetska rata bili na pravoj strani, za razliku od njih, koji su počinili ogromne zločine.

Krajnji cilj

Mihael Brand je član Predsjedništva Kluba CDU/CSU u Bundestagu i zamjenik predsjedavajućeg Grupe za jugoistočnu Evropu. Odgovarajući na pitanje novinara da li vidi BiH kao punopravnu članicu NATO-a u skoroj budućnosti, istakao je, a govoreći o političarima iz Srpske - da psi koji laju ne grizu. Poručio je i da će BiH postati članica ovog vojnog saveza, jer, kako tvrdi, mnogi na Zapadu, od SAD do Njemačke, to žele vidjeti i rade za taj cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana