Jaćimović: Optužnica protiv Dodika - pravno i političko nasilje

Srna
Jaćimović: Optužnica protiv Dodika - pravno i političko nasilje

SKOPLjE - Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović izjavio je Srni da je podrška ambasadora i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku veoma važna zato što podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv njega predstavlja pravno i političko nasilje učinjeno uz pritisak određenih stranih službi.

"Smatram da je nedopustivo i neukusno miješanje stranaca, predstavnika stranih ambasada i predstavnika međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja u BiH", istakao je Jaćimović.

On je napomenuo da Kristijan Šmit nikako ne predstavlja legalnog i legitimnog predstavnika međunarodne zajednice, već "uzurpatora koji narušava pravni poredak BiH".

Jaćimović je naveo da je BiH više nego sposobna da sama donosi odluke na svim nivoima, bez ičije pomoći.

"Svaki pokušaj miješanja i uticanja na odluke legalno izabranih zvaničnika u BiH doprinosi većoj destabilizaciji zemlje i sve manjoj šansi za napredovanje u ekonomskom smislu i kretanje prema članstvu u EU", istakao je Jaćimović.

On je rekao da su svi ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda, kao i šefovi predstavništava Republike Srpske u inostranstvu uputili bezrezervnu podršku predsjedniku Republike.

Jaćimović je ukazao na to da se u posljednjih skoro 30 godina u BiH stranci konstantno miješaju i nameću svoje odluke, stavove i mišljenja, dodajući da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice shvate da se mora poštovati izborna volja građana, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji, i u cijeloj BiH.

"Zamislite da se ja, kao predstavnik BiH u Sjevernoj Makedoniji, miješam u unutrašnja pitanja u toj zemlji, da namećem stavove i mišljenja, da krojim politiku ljudima čiji nisam izabrani predstavnik. Mislim da bih bio proglašen personom non grata u vrlo kratkom roku", rekao je Jaćimović.

Što se tiče Sjeverne Makedonije, on kaže da njeni predstavnici nisu zauzimali nikakav poseban stav u vezi sa ovim pitanjem, odnosno da on nije upoznat s tim, kao i da makedonski mediji nisu posebno izvještavali o tome.

"Kako je i navedeno u pismu podrške predsjedniku Republike Srpske, u narednom periodu ću aktivno raditi na informisanju svih relevantnih institucija u Sjevernoj Makedoniji, diplomatskih predstavništava akreditovanih u toj zemlji, te međunarodnih i nevladinih organizacija da su mjere koje su preduzete protiv najviših zvaničnika Republike Srpske tiranske, antidemokratske i anticivilizacijske", istakao je Jaćimović.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske.

U pismu se ističe da "činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana