Izostanak plata nije jedini problem: Mašinovođe odlaze, uniforme pocijepane

Marijana Miljić Bjelovuk
Izostanak plata nije jedini problem: Mašinovođe odlaze, uniforme pocijepane

DOBOJ/BANjALUKA - Mašinovođe nam odlaze, a zaposleni na prugama rade i u civilu jer nam je posljednji put uniforma kupljena 2018. godine. Isprana je i pocijepana. Problema je puno, nemamo ni kolektivni ugovor, a sada nam na sve to još i kasni plata.

Tako ukratko situaciju u “Željeznicama RS” (ŽRS) opisuju sindikalci nakon što na račune zaposlenih u tom preduzeću nije na vrijeme legla plata. To je, navode, samo jedan od niza problema sa kojima se susreću, a na koje su, kako tvrde, nijemi iz uprave preduzeća i Vlade RS, odnosno resornog Ministarstva saobraćaja i veza.

- Isplaćen nam je samo topli obrok bez plate. To se nije desilo već nekoliko godina. Ne znamo šta je razlog. Koliko smo čuli, nema ni subvencija od Vlade. Od 20 miliona koji su predviđeni za “Željeznice RS” iz budžeta Republike isplaćena su samo dva miliona KM za ovu godinu - kazao je “Glasu” potpredsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti ŽRS Dragan Peulić.

Nadležni pitanje kašnjenja plate, navodi on, treba da konačno jednom za svagda riješe, inače će, kako naglašava, radnici preuzeti drastične mjere.

- Ako plate budu kasnile i ne budu redovne, neki interni dogovor otpravnika je da nas oko 30 istog dana potpišemo raskid ugovora o radu. Ako Republici Srpskoj ne trebaju “Željeznice”, onda su nama još manje potrebne -  navodi Peulić.

Navodi i da je ovo javno preduzeće u posljednja tri do četiri mjeseca napustilo šest ili sedam mašinovođa.

- Oni su otišli u Hrvatsku da rade za privatnu firmu. Tamo imaju platu oko 1.800 evra. Ovdje im je plata oko 950 maraka. Imamo problem i sa manjkom otpravnika. Zbog toga u noćnoj smjeni na željezničkoj stanici u Piskavici uopšte nema otpravnika vozova - naveo je Peulić.

Uniformu su zaposleni u “Željeznicama” u Banjaluci, navodi on, posljednji put zadužili 2018. godine.

- To je zaduženje na četiri godine i taj rok je istekao 2022. godine. Radimo u iznošenoj uniformi, koja je istrošena i pocijepana, a često smo i u civilu iako je to strogo zabranjeno. Kada napišemo izvještaj da radimo u civilu jer nemamo uniformu, onda nam daju neku uniformu iz magacina koja je stara sedam, osam godina, a koja se nakon mjesec dana nošenja raspadne -  naglašava Peulić.

Takođe dodaje i da u “Željeznicama” skoro pa nema trenutno razlike između plata NK radnika i onih sa srednjom stručnom spremom, ali i da je posljednji sastanak na temu kolektivnog ugovora u ovom preduzeću održan u aprilu.

- Tada je dogovoreno da se sastanemo za sedam dana, a do tog sastanka nije došlo, evo, ni nakon pola godine - zaključio je Peulić.

Predstavnici sedam sindikalnih organizacija koje djeluju u ŽRS sastali su se juče sa upravom kompanije i zatražili isplatu zaostale plate radnicima do petka, 18. oktobra.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa RS Simo Cvjetković rekao je da će, ako uprava ne ispoštuje taj rok, uslijediti generalni štrajk i ostali vidovi sindikalne borbe u skladu sa zakonom.

Predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš rekao je da su od uprave informisani da raspolažu novcem za isplatu neto plate i da je njihovo objašnjenje da nedostaje uplata od Vlade.

Obećanja

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je juče da je od generalnog direktora “Željeznica Srpske” Slađana Jovića dobio garancije da će plate radnicima ove kompanije biti isplaćene do petka, 18. oktobra. U Doboju je sa Čubrilovićem bio i Jović koji je samo kratko rekao da će biti ispoštovan dogovor sa jučerašnjeg sastanka održanog sa predstavnicima sedam sindikalnih organizacija u ovoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana