Izgubili smo prijatelja, a dobili anđela, Alene!

Dragana Keleč
Izgubili smo prijatelja, a dobili anđela, Alene!

Banjaluka - Rijeka suza i na hiljade bijelih ruža ispratile su mladog pilota i člana Padobranskog kluba “Banjaluka” Alena Crnalića na vječni počinak sa banjalučkog Novog groblja.

Porodica, mnogobrojna rodbina, prijatelji, poznanici, sugrađani u nijemoj koloni bili su neutješni. Tuga i bol na licima stotina onih koji su došli na posljednji ispraćaj.

- Digli ste se u nebo! Srećno poletjeli, a tragično završili. Dragi naš Alene, ostaćeš u vječnom sjećanju svih nas koji smo te voljeli, koji smo ti bili prijatelji i koji smo te poznavali. Hvala ti za sve lijepe godine druženja - poruka je grada Banjaluka ovom hrabrom mladiću.

Neutješni su bili i njegovi prijatelji sa fakulteta.

- Dragi naš Alene, danas smo trebali da radimo naš drugi kolokvijum, a tebe nema! Došli smo sada ovdje da te ispratimo. Tvoj avion je poletio tamo gdje anđeli snivaju i svi znamo da ti je tamo određeno posebno mjesto. Možda će te neki drugi na onom pravednijem svijetu više čuvati nego mi - poručili su Alenovi drugari.

 - Nisi mogao biti miran! Letio si, plivao, ronio, studirao, spasavao druge. A mi nismo mogli da spasimo tebe - posljednje su riječi Alenovih prijatelja sa fakulteta u oproštajnom govoru na Novom groblju.

Drugovi iz banjalučke Tehničke škole sa kojima je Alen dijelio srećne srednjoškolske dane kažu da su oduvijek znali da je zaljubljen u nebo i let.

- Rađao si se sa nebom, zajedno sa suncem. Uvijek radosnog, uvijek nasmijanog ćemo te pamtiti. Kao orla na nebu, jer si letio kao orao! Nije fer što smo se poslije pet godina mature okupili na ovaj način! Trebalo je zajedno da se veselimo, smijemo i slavimo. Biti na nebu i imati krila bio je tvoj san. Jedna si izgubio, ali druga si dobio. Izgubili smo prijatelja, al’ dobili anđela. Tvoj let je vječan, neka ti je vječna slava - pozdravili su se sa Alenom njegovi drugari.

Od Alena su se oprostili i njegovi drugovi iz Padobranskog kluba “Banjaluka”.

Alenov let te kobne nedjelje pamtiće cijela Banjaluka i RS, ali i svi koji su čuli za tragediju u kojoj je u padu sportskog aviona u Zalužanima prekinuto pet mladih života.

Alen Crnalić je iz vazduhoplovne porodice. Njegov djed Muharem Hare Crnalić bio je nastavnik jedriličarstva, a otac Zlatan pilot, general avijacije. 

Alen Crnalić sa 18 godina dobio je jedriličarsku dozvolu, a od 21. godine posjeduje dozvolu sportskog pilota aviona. Bio je student druge godine mašinstva.

Tuga, bol i suze i na Aerodromu Urije u Prijedoru na kojem je poletio prvi put. Ljubo Medarević, instruktor letenja i jedriličarstva, bio je prvi instruktor pilotu Alenu Crnaliću na jedriličarskoj obuci.

- Bio je iznad prosjeka ostalih kandidata što je morao da zahvali genetici. Alenov djed je bio pilot, otac takođe i njegovim venama tekao je genetski zov visina. Alen je morao biti pilot - kaže Medarević.

Najbolji drugovi

Najtužnije i najbolnije riječi Alenu su uputili njegovi najbolji prijatelji Džoni, Sale, Ogi, Aljoša, Šoma, Vanja, Dača, Vekas Dule i Sandra.

- Dragi naš pilotane, nismo se ovako dogovorili. Čeka te tvoje mjesto na splavu. Čuvamo ga, a tebe nema. Najljepše dane proveli smo zajedno dijeleći kao braća. Gdje smo počeli, stali smo, a nije trebalo da bude tako. Ako je to zbog patlidžana, nećemo te više zezati, samo nam se vrati - poručili su Alenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana