Izetbegović glumi sudiju i istoričara

Vedrana Kulaga Simić
Izetbegović glumi sudiju i istoričara

BANjALUKA - Lider SDA Bakir Izetbegović se toliko osilio i počeo sebi davati za pravo da izigrava sve, i sudiju i tužioca i istoričara, kada govori da je u Prijedoru počinjen genocid, što nije utvrdio nijedan sud, pa čak ni onaj u Hagu, ali su jalovi pokušaji iz Sarajeva da srpski narod i Srpsku proglase genocidnim te na kraju i ukinu.

 

Poručeno je to juče iz republičkih organizacija koje okupljaju porodice poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, odgovarajući na riječi koje je Izetbegović uputio iz Prijedora nakon sahrane bošnjačkih žrtava ubijenih prije 30 godina na području tog grada.

Prvi čovjek SDA je tada, naime, poručio da se “genocid nije dogodio samo u Srebrenici”, već da je “užasno lice pokazao i tu u Prijedoru”.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić istakao je za “Glas” da se Izetbegović previše osilio.

- Na to, naravno, Kristijan Šmit ćuti jer je to sin Alije Izetbegovića, dok bismo mi, porodice, trebali da ćutimo. Javno ću reći da u Srebrenici nije bilo genocida jer poštujem rad Gideona Grajfa i vjerujem njegovom timu i njegovoj stručnosti. Ne sumnjam da će protiv mene pokrenuti postupak, ali u tom slučaju će morati i protiv svakog slobodoumnog Srbina iz Podrinja, protiv svake majke, djeteta i supruge, ali i protiv Bakira, kome su Incko i Šmit dali nove argumente da bi privukao birače da ga izglasaju - istakao je Kojić.

Izetbegoviću je poručio i da je “Naser Orić najveći koljač u 21. vijeku, a on se redovno sastaje sa njim”.

- Podsjetiću ga da je obilazio radove na tunelu Butmir koji su radili zatvorenici logora “Silos”, tako da on ne bi trebalo da priča mnogo o ratu jer ni njegove ruke nisu baš čiste - zaključio je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić podsjeća da nije prvi put da Bakir Izetbegović i njemu slični pokušavaju da za ratna dešavanja u BiH jedinim odgovornim proglase srpski narod i Republiku Srpsku.

- Po Izetbegoviću, izgleda da je srpski narod sam ubijao svoju djecu, očeve, djedove, spaljivao svoje kuće, gradove i sela, pljačkao vlastita imanja, te počinio stravične zločine nad samim sobom. Gdje su bili muslimanski i hrvatski vojnici u proteklom ratu, nisu valjda na Srbe bacali cvijeće i hljeb - istakao je Lazić i naglasio da je krajnje vrijeme da “muslimanski zvaničnici iz Sarajeva prestanu za sve da optužuju Srbe i Srpsku”.

Moraju, kako je kazao, da se suoče sa ratnom prošlošću i zločinima koji su počinjeni nad Srbima ako žele da BiH opstane.

- Srpski narod i rukovodstvo Republike Srpske nikada neće pristati na ukidanje Srpske i proglašenje slobodarskog srpskog naroda genocidnim - zaključio je Lazić.

Kako do pomirenja

Veljko Lazić je napomenuo da su u posljednjem ratu u BiH počinjeni ratni zločini na svim stranama i da odgovorni moraju odgovarati, podsjetivši da su Srbi pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni na maksimalne kazne zatvora, za razliku od muslimanskih i hrvatskih generala koji su uglavnom oslobođeni.

- Nema istine i pomirenja među narodima u BiH sve dok svi naredbodavci i izvršioci zločina počinjenih nad Srbima ne budu izvedeni pred lice pravde i ne dobiju zasluženu kaznu - istakao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana