Izetbegović bio upozoren na korupciju u krugovima SDA i na posljedice

Tanjug
Izetbegović bio upozoren na korupciju u krugovima SDA i na posljedice

SARAJEVO - Američka Ambasada u Sarajevu i ambasador Majkl Marfi reagovali su na prozivke lidera SDA Bakira Izetbegovića i poručili da je ta stranka odigrala važnu ulogu i istoriji BiH, što, kako kažu, uvažavaju, ali da njen lider nije bio voljan da sa njima radi na sprovođenju reformi - borbi protiv korupcije, poboljšanju privredne situacije i jačanju demokratije.

“Sjedinjene Američke Države spremne su da rade sa političarima iz SDA, ili bilo koje stranke, koji su spremni da sprovode reforme potrebne za unapređenje evroatlantske budućnosti zemlje, kao što su inicijative za borbu protiv korupcije, poboljšanje privredne situacije i jačanje demokratije u zemlji.

Bakir Izetbegović nije bio voljan da radi s nama na tim životno važnim pitanjima”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD dostavljenom sarajevskom Avazu. Iz Ambasade su naveli da su Izetbegovića upozorili na korupciju u krugovima njegove stranke, kao i na posledice koje će to imati.

“Teško nam je da pojverujemo da nije znao za korupciju, posebno imajući u vidu suđenja za korupciju visokorangiranim članovima SDA.

On se ili pretvara da ne zna ili još gore od toga. Ni jedno ni drugo nije dobro ni za njegovu stranku, ni njene članove, ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini”, navodi se u odgovoru američke Ambasade.

Oni će, ističu, delovati kada imaju čvrste dokaze da je pojedinac ili poslovni subjekt umiješan u korupciju, da podriva demokratske institucije ili procese u BiH ili krši Dejtonski mirovni sporazum.

“Kada je primjereno, to naše delovanje uključivaće uvođenje sankcija koje imamo na raspolaganju. Naš cilj je mirna, prosperitetna i demokratska Bosna i Hercegovina, u kojoj mladi ljudi mogu pronaći svoju budućnost i sreću. Bosna i Hercegovina nije imala niti ima jačeg partnera od Sjedinjenih Država, a mi želimo da ova zemlja uspe”, poručili su iz Ambasade SAD.

Izetbegović je prethodno optužio ambasadora Marfija da je iznošenjem nekih tvrdnji o SDA naneo tešku bruku sebi i, kako je naveo, velesili koju predstavlja u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana