Izetbegović antisrpsku kampanju platio iz budžeta

Željka Domazet
Izetbegović antisrpsku kampanju platio iz budžeta

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon rječnika u kojem su vrijeđani Srbi i memorijala posvećenih njegovom ocu Aliji, iz budžetske rezerve je platio odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću.

Izetbegovićevom odlukom i novac koji u budžet institucija uplaćuju RS i njeni građani iskorišćen je za antisrpsku propagandu u svijetu.

Odlukama donesenim 3. novembra Izetbegović je iz tekuće rezerve za ove namjene koje ne spadaju u hitne i vanredne, niti predstavljaju bilo kakav projekat, dao skoro 5.000 maraka. Savez logoraša u BiH dobio je 3.000, a 1.800 maraka Udruženje „Žena - žrtva rata“ iz Sarajeva. Isplata je obrazložena kao pomoć za organizovanje putovanja u Hag radi prisustvovanja izricanju prvostepene presude Mladiću.

Zakon o finansiranju institucija BiH precizira da se novac iz tekuće rezerve može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršćeni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika i kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Izetbegović je iz budžetske rezerve i do sada finansirao niz aktivnosti koje ne samo da se ne uklapaju u zakonske okvire, već su i te kako kontroverzne. Samo ove godine je tri puta dao 21.500 KM iz budžetske rezerve za memorijale posvećene njegovom ocu Aliji. Lani je za iste namjene iz istog izvora dao 8.000, što znači da je za uspomenu na svog oca razdijelio gotovo 30.000 KM narodnog novca.

Izetbegović je lani potrošio svih 120.000 KM koje je imao na raspolaganju. Novac je uglavnom dijelio bošnjačkim udruženjima proisteklim iz proteklog rata, a nije štedio ni na finansiranju antisrpskih projekata, iako kasu na nivou BiH puni i RS. Na te adrese otišlo je više od 53.000 maraka. Posebno je bio široke ruke prema Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva. Taj institut je dobio 20.000 KM za projekat „Muzej genocida - genocid nad Bošnjacima 1992/1995“ u okviru kojeg su izneseni falsifikovani podaci o žrtvama u proteklom ratu, a Srbija i Srbi optuženi za genocid u cijeloj BiH. Glumcu Emiru Hadžihafisbegoviću za izradu scenarija za taj projekat odobreno je 4.000 maraka. Izetbegović je bio izuzetno darežljiv i prema kontroverznom lingvisti Dževadu Jahiću, kome je za štampanje osmog toma skandaloznog rječnika bosanskog jezika u kojem su Srbi nazivani pogrdnim imenima u dva navrata dao ukupno 17.000 maraka.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu Lazar Prodanović rekao je da je nedopustivo da se na taj način zloupotrebljava i troši novac poreskih obveznika iz cijele BiH, pa time i iz Srpske.

  • Da je kojim slučajem srpski član Predsjedništva BiH iz budžetske rezerve odobrio novac za putovanje nekog udruženja iz Srpske u Hag na izricanje presude Mladiću bio bi izložen neviđenim napadima. Izetbegović smatra da su u BiH žrtve samo pripadnici jednog, njegovog naroda, a da su druga dva naroda na ovaj ili onaj način njih napadali. Svjedoci smo u više navrata da je upravo on finansirao kojekakve projekte koji su veličali njegovog oca Aliju ili blatili srpski narod - istakao je Prodanović i dodao da zbog niza zloupotreba treba ukinuti mogućnost ovakvog trošenja budžetskog novca.

Sporna finansiranja iz budžetske rezerve koja je odobrio Izetbegović

29.500 - za memorijale Aliji Izetbegoviću

24.000 - za projekat „Muzej genocida - genocid nad Bošnjacima 1992/1995“ u okviru kojeg su Srbija i Srbi optuženi za genocid u cijeloj BiH

17.000 - za rječnik Dževada Jahića u kojem Srbe naziva pogrdnim imenima

5.000 - za odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude Ratku Mladiću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana