Izbori u Zvorniku i Bratuncu: SDS se predao bez borbe

 Vedrana Kulaga Simić
Izbori u Zvorniku i Bratuncu: SDS se predao bez borbe

ZVORNIK, BRATUNAC - SDS je odlučio da, pod plaštom nezadovoljstva postojećim izbornim pravilima, bojkotuje predstojeće prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, ali će tog 5. februara naredne godine posmatrati ponašanje na biralištima u tim lokalnim zajednicama.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je prijevremene izbore u dvije lokalne zajednice u Srpskoj i još četiri u FBiH zbog promjene stanja na terenu. Zvorničani će na birališta jer je dugogodišnji prvi čovjek tog grada Zoran Stevanović prihvatio mandat narodnog poslanika, osvojen na posljednjim izborima u oktobru.

Kandidat SNSD-a je Bojan Ivanović, aktuelni zamjenik gradonačelnika u Zvorniku, koga će podržati i njihovi koalicioni partneri na republičkom nivou, među kojima je i Ujedinjena Srpska, koja je na lokalnim izborima 2020. imala svog kandidata.

Takav rasplet situacije ukazuje na to da će Ivanović biti jedini kandidat za tu poziciju u Zvorniku, iako tako nije izgledalo u dane kada je CIK i raspisao izbore.

Tada je predsjednik zvorničkog SDS-a Dragomir Vasić za "Glas" poručio da će SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića imati kandidata, ali je juče iz stranačkog vrha, dan nakon što je istekao rok za prijavu imena, saopšteno da SDS neće ni u Zvorniku, kao ni u Bratuncu, učestvovati na prijevremenim izborima.

- SDS neće učestvovati na vanrednim izborima u Bratuncu i Zvorniku pod sadašnjim uslovima, jer ne želi dati legitimitet izbornom procesu koji ne odražava volju građana, nego je rezultat izbornih manipulacija - piše u saopštenju putem kojeg su pozvali građane Zvornika i Bratunca da ne izađu na izbore.

Ipak, naveli su da će na biračkim mjestima i u izbornim komisijama imati svoje posmatrače da bi evidentirali eventualne nepravilnosti, o kojima će blagovremeno reagovati prema nadležnim institucijama.

- SDS zahtijeva izmjene Izbornog zakona, ali ne samo one tehničke izmjene zakona i uvođenje skenera i video-nadzora paralelno sa ručnim brojanjem kao kontrolnim mehanizmom, već i suštinske poput vraćanja strankama vlasništva nad mandatima izabranih funkcionera - saopšteno je iz te stranke.

Predsjednik zvorničkog odbora Ujedinjene Srpske Siniša Ilić smatra da je u pozadini nešto sasvim drugo. Potvrđujući da će Ivanović iz SNSD-a imati njihovu podršku i da će biti jedini kandidat ocijenio je da je jasno da SDS nema kandidata.

- Ovako se samo izvlače - rekao je kratko Ilić za "Glas Srpske".

Izbori u Bratuncu su, s druge strane, posljedica previranja na lokalu koja su dovela prvo do referenduma i zatim i opoziva Srđana Rankića sa mjesta načelnika. Međutim, on se ponovo kandidovao za istu poziciju, a ovaj put će mu protivkandidat biti Lazar Prodanović iz SNSD-a, kojeg podržava još nekoliko partija.

Osim u Zvorniku i Bratuncu prijevremeni izbori biće istog dana u Bihaću, Tuzli, Srebreniku i Vogošći.

Redoslijed

Prema redoslijedu izbornih aktivnosti u susret novoj provjeri kod birača je propisano da izborna ćutnja počinje 4. februara. Utvrđeni rezultati izbora treba da budu objavljeni do 20. februara, a iz CIK-a su poručili da će oni koji budu htjeli zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića moći podnijeti u roku od tri dana od objave utvrđenih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana