Iz zatvora puštena novinarka osuđena zbog izvještavanja o epidemiji u Vuhanu

Tanjug
Foto: Ilustracija

BANGKOK- Kineska novinarka Džang Džan koja je osuđena u Kini zbog izvještavanja o epidemiji kovida-19 u Vuhanu, puštena je iz zatvora poslije odslužene četvorogodišnje zatvorske kazne, prenijeli su danas svjetski mediji.

Džang je osuđena na četiri godine zatvora pod optužbom da je "podsticala svađe i izazivala nevolje", prenosi AP.

Ipak, na dan njenog puštanja na slobodu njeni bivši advokati nisu mogli da dođu ni do nje ni do njene porodice jer je, kako navodi američka agencija, "šangajska policija posetila aktiviste i njene bivše advokate u danima koji su prethodili njenom oslobađanju".

U kratkom video snimku, Džang je rekla da ju je policija 13. maja, istoga dana kada je puštena iz zatvora, odvela u kuću njenog brata Džang Jua.

"Želim da se zahvalim svima na pomoći i brizi", poručila je tihim glasom, stojeći u hodniku jedne stambene zgrade.

Taj video snimak je objavila Džejn Vang, aktivistkinja koja je u Velikoj Britaniji pokrenula kampanju "Sloboda za Džang Džan" i u kontaktu je sa jednim od njenih bivših advokata.

Međutim, Vang je izjavila da Džang i dalje ima ograničenu slobodu.

"Postali smo zabrinuti da će Džang biti pod daljom kontrolom policije čak i ako više ne bude u zatvoru", rekla je aktivistkinja.

Džang Džan, koja je stigla u Vuhan 1. februara 2020. godine iz u Šangaju, je prva osoba kojoj je suđeno zbog toga što je na društvenim mrežama postavljala snimke prepunih bolnica i praznih ulica i dokazivala da je epidemija u Vuhanu mnogo gora od stanja koje su prikazivale kineske vlasti.

Njeni kratki video klipovi objavljivani na "Jutjubu" prikazivali su razgovore sa stanovnicima Vuhana, njihove komentare, kao i snimke krematorijuma, željezničke stanice, bolnica i Instituta za virusologiju u Vuhanu.
    
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana