Iz Srpske reagovali na prijetnje Heleza: Ministar odbrane širi paniku i mržnju

GS/Agencije
Iz Srpske reagovali na prijetnje Heleza: Ministar odbrane širi paniku i mržnju

SARAJEVO – Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić izjavio je da od nadležnog tužilaštva i policijske agencije očekuje da utvrde ko je krojio i kakve to “A i B planove”, te da sankcionišu ministra odbrane Zukana Heleza, koji, kako je naveo, širi strah, paniku i mržnju.

Zukan Helez saopštio je da se posljednjim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske „vrši direktran udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum“.

Skupština je usvojila republički Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske, na šta je Helez poručio da “kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na kraju kao ministar odbrane države BiH“, uvjerava da neće „ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom“.

Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija – rekao je Helez, prenosi Kliks.

Pod planom “A” misli na procesuiranje svih aktera koji su, kako kaže,  „svojim odobravanjem učetvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH“.

Ako plan “A” propadne, kaže da postoji i plan “B”.

-Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije - zakljuio je Helez.

Nešić je u izjavi za Srnu nedopustivim ocijenio Helezove prijetnje i zastrašivanje “nekakvim planovima A i B”.

-Od sinoć su me zvali brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa Republikom Srpskom. Kao ministar bezbjednosti koji ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti, očekujem da reaguju nadležna tužilaštva i policijske agencije i da utvrde ko je i kakve je to planove krojio, te da sankcionišu Helezovo širenje straha, panike i mržnje - poručio je Nešić.

Nešić, koji je i predsjednik DNS-a, pozvao je Heleza da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju legitimni politički stavovi iz Republike Srpske.

-Podsjetiću Heleza da ga je za ministra izabrao (predsjednik Srpske) Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće da bude sa njim u koaliciji. Sve drugo je isprazna demagogija neodgovornog političara koji prije svega laže svoje birače. Nije naš problem što njih laže, ali nećemo dozvoliti da unosi nesigurnost i strah među građane-  naveo je Nešić.

Nešić je istakao da Narodna skupština Republike Srpske ima legitimno pravo da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od političkog nasilja onih koji su umislili da je Ustavni sud BiH njihovo oruđe za prekrajanje ustavnog uređenja, kao i majorizaciju srpskog i hrvatskog naroda.

-BiH ne ruši ni Republika Srpska niti njena Narodna skupština, nego je upravo ruše oni koji je žbranež. Ruše je svaki put kada udare na konstitutivnost naroda i entiteta, a udarili su nebrojeno puta, i kada manifestuju svoju želju za dominacijom - ukazao je Nešić.

Prema njegovim riječima, BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, i ona može postojati samo na bazi dejtonske konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta.

-To što Helez umišlja da je njegov i vijekovni grunt srpskih predaka, to može okačiti mačku o rep. Njegovo je samo ono što su mu ostavili njegovi preci - zaključio je Nešić.

- Helez urušava sistem odbrane. Helezova izjava ima posebnu težinu kojom se naslućuje svojevrsni „oružani sukob“ na cijeloj teritoriji BiH, budući da on naglašava da se nalazi na poziciji ministra odbrane u BiH - rekao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović i ukazao da je krajnje vrijeme da se o tome oglasi međunarodna zajednica.

On je podsjetio da je nadležnost Ministarstva odbrane strogo definisana Zakonom o odbrani i da je jasno da su upotreba i angažman oružanih snaga van kasarni, odnosno vojno-kontrolisanog područja, u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, koje odlučuje konsenzusom.

-Bilo koji pripadnik Oružanih snaga BiH koji je po svom političkom ubjeđenju blizak Helezovim stavovima ili pripada grupi koja razrađuje žPlan Bž, te eventualno uradi nešto u oružanom smislu, a rukovođen ovakvim njegovim izjavama, bez odobrenja Predsjedništva, rizikuje da na taj način počini teško krivično djelo - naglasio je Goganović.

On je istakao da Helez ovom izjavom i vrši pritisak na Tužilaštvo BiH.

Konstatujući da je međunarodna zajednica uložila previše napora u reforme sistema odbrane u BiH, Goganović je rekao da je krajnje vrijeme da se neko od njih oglasi povodom ovakvih nekorektnih Helezovih izjava koje urušavaju cijeli sistem odbrane i negativno utiču na međunacionalne odnose u sistemu odbrane kao složenom sistemu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je Helezu da zapaljive i ratnohuškačke izjave, kao i medijsko zveckanje oružjem i prijetnje ratom, kojima on i većina drugih bošnjačkih političara ovih dana zasipaju sarajevske medije, mogu i trebaju biti predmet rada pravosudnih institucija.

-Ministru Helezu treba da kažemo da se institucije Republike Srpske i politička i institucionalna borba Srba za Ustavom i Dejtonskim sporazumom garantovana prava ne mogu uhapsiti, niti procesuirati. Ali, ono što treba kažnjavati jesu lažne i ratnohuškačke izjave, koje Helez gotovo svakodnevno ispaljuje, a zbog kojih je već krivično gonjen i procesuiran - upozorio je Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska i njene institucije imaju pravo da se na legalan i legitiman način bore protiv neustavnih i protivpravnih odluka, koje Ustavni sud BiH donosi na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

-Ustavni sud BiH jedina je institucija u BiH u kojoj predstavnici jednog naroda, zajedno sa strancima, mogu preglasati predstavnike druga dva konstitutivna naroda. Tu činjenicu stranci i Bošnjaci ozbiljno su zloupotrebljavali na štetu Republike Srpske i srpskog naroda i mi to hoćemo da spriječimo i promijenimo na institucionalan i zakonit način. Takvim radnjama se sudi samo u inkvizitorskim i totalitarnim režimima, kakve bi, očito, Helez i stranci koji ga kontrolišu htjeli da nametnu Srbima i Republici Srpskoj - rekao je Košarac.

On je poručio da medijsko zveckanje oružjem, prijetnje ratom i prizivanje sankcija i stranog intervencionizma nikada u BiH nisu rješavala sporna pitanja.

-Plan „A“ Republike Srpske jeste da ponudimo i usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi više bilo stranih sudija i u kome se odluke ne bi mogle donositi bez saglasnosti predstavnika srpskog naroda. Zahtjev da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH ima i EU, a mi, dodatno, želimo da spriječimo preglasavanje i zloupotrebu Ustavnog suda BiH u političke svrhe. Za razliku od Helezovih opasnih i besmislenih planova, plan B Republike Srpske je da nastavimo političku i institucionalnu borbu do ostvarenja naših ciljeva i unutar 50.000 i unutar 25.000 kvadratnih kilometara - zaključio je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana