Iz Konakovića progovara “stokholmski sindrom”

Veljko Zeljković
Iz Konakovića progovara “stokholmski sindrom”

SARAJEVO - Zahtjev ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića za ostanak OHR-a u BiH može se tumačiti kao jedna vrsta “stokholmskog sindroma”, jer bošnjački političari i dalje ne žele da se oslobode tamničara i kolonijalnog upravnika.

Poručili su to zvaničnici Srpske i analitičari reagujući na potez Konakovića koji je uputio pismo članicama PIK-a, zvaničnicima SAD i Evropske unije u kom traži zadržavanje OHR-a, navodeći da bi u suprotnom BiH bila “nefunkcionalna zemlja” izložena navodnom malignom ruskom uticaju. On smatra da bi “minorne političke snage mogle zloupotrijebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koje se tiču potrebnih reformi EU”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Konaković na dobrom putu da BiH vrati u srednji vijek.

- Poslije ovog istupa logično je očekivati da zatraži povratak velikog vezira i punu jurisdikciju sultana i Porte nad BiH. Tako bi se izbjegao uticaj Vizantije i spremno dočekala aneksija Austrije - naveo je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da Konaković svoju nesposobnost konstantno prikriva floskulama o malignom ruskom uticaju i srpskom separatizmu.

- Ne mogu prije podne sa Srbima dogovarati Savjet ministara, a poslije podne Srbe okrivljivati za sve. Ne mogu ruski gas koristiti da se spasi Sarajevo od smrzavanja i zime, a onda pričati o malignom ruskom uticaju - naveo je Stevandić dodajući da ta dvoličnost neće donijeti ništa BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je nevjerovatna i krajnje paradoksalna njegova tvrdnja da će BiH bez OHR-a postati nefunkcionalna zemlja izložena navodnom malignom ruskom uticaju. Prema riječima Košarca, BiH je nefunkcionalna zemlja zbog malignog uticaja američkog ambasadora Majkla Marfija i, kako ga je nazvao, fantoma iz OHR-a Kristijana Šmita, te i sluganstva i poniznosti bošnjačkog političkog faktora.

- Konaković i ini “konakovići” zagovaraju ostanak okupatorskog OHR-a ne zbog evropske budućnosti BiH, kako to licemjerno i lažno tvrde. OHR i Šmit potrebni su bošnjačkim političarima zbog njihovih ambicija i želja za centralizacijom BiH, zbog negiranja Dejtona i derogiranja ustavnih nadležnosti. Oni su im ključni saveznik u borbi protiv Srpske i dejtonskog koncepta BiH - poručio je Košarac.

Smatra i da je ovo, u stvari, poziv na konačni raspad BiH te da je u tom slučaju jedino rješenje mirno razdruživanje, jer bošnjački političari ne žele da shvate da je implementacija Dejtonskog sporazuma i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda - jedini ispravan i mogući put.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić kaže da i ovaj slučaj još jednom pokazuje koliko je BiH paradoksalna država u kojoj ministar inostranih poslova traži da se nastavi međunarodni protektorat.

- Vjerovatno će se u budućnosti, u pravnim udžbenicima, izučavati Konakovićeva rečenica u kojoj je uspio spojiti prisustvo OHR-a sa promovisanjem demokratskog upravljanja. Osnovni postulat demokratije od 18. vijeka jeste da parlamenti donose zakone - istakao je Nešić.

Napomenuo je da tamo gdje jedan oktroisani stranac donosi zakone nema ni države niti demokratije, te dodao da ni Benjamin Kalaj nije sam donosio zakone, nego je to radila skupština.

- Povelja UN, koja je ugrađena u preamubulu Ustava BiH, afirmiše načelo jednake suverenosti zemalja članica UN i zabranjuje stanje protektorata. Takođe, ostanak OHR-a je u direktnoj suprotnosti sa članstvom u EU, pa bi Konaković trebalo da kaže da li je za OHR ili EU - naglasio je Nešić.

Konstatovao je i da bošnjački političari u OHR-u vide instrument za neustavno postizanje svojih ciljeva i neustavne izmjene Ustava BiH.

- Konaković u njima vidi patrone koji su ga uveli u vlast suspenzijom Ustava FBiH, što još nigdje na svijetu nije zabilježeno. Zgodno mu je izmisliti nekakav “ruski maligni uticaj” iako je najjeftiniji gas u Evropi jedino što od Rusije ovdje stiže - dodao je Nešić.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ocijenio je da ovo pismo samo potvrđuje da je bošnjačka strana u strahu da će predstojeće političke promjene u SAD uticati na njihov položaj.

Smatra i da se radi o “vrlo providnoj propagandi”, jer se koriste argumenti kao što su opasnost od Rusije i takozvani ruski maligni uticaj, pri čemu, napomenuo je, ruski uticaj, u situaciji u kojoj se Rusija nalazi, praktično uopšte ne postoji na Balkanu, a ponajmanje u BiH.

Pravnik Ognjen Tadić kaže da je Konakoviću bolje da zamoli za oproštaj Srbe i Hrvate zbog višedecenijskih pokušaja Bošnjaka da im otmu BiH, umjesto što traži ostanak OHR-a.

Navodi i da takozvane Kancelarije visokog predstavnika za BiH nema bez visokog predstavnika, a njega nema bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

- Dakle, ako Konaković ima potrebu nekome da se ispovijedi i predstavi kao lider Bošnjaka, koji su, po navodima iz njegovog pisma, nedorasli tome da budu državotvoran narod koji može da nosi svoj dio odgovornosti za BiH zajedno sa Srbima i Hrvatima, onda neka piše Savjetu bezbjednosti UN, jer je besmisleno da piše adresama koje ne donose odluku o imenovanju visokog predstavnika za BiH - konstatovao je Tadić.

Krivična protiv Konakovića: Zloupotrijebio položaj i trgovao uticajem

Politički analitičar Dragomir Anđelković je ocijenio da je upravo ono što radi Konaković maligni uticaj, jer on može da govori samo o onome što je usaglašeno u Predsjedništvu BiH. Smatra i da bošnjački političari na ovaj način žele da iskoriste sukob Rusije i Zapada da ponovo podstaknu Zapad da interveniše u njihovu korist.

Prema njegovim riječima, takozvana sarajevska elita sada pokušava da ubaci svoje interese u geopolitičke igre i da predstavi Zapadu da je BiH izložena nekakvom malignom ruskom uticaju, što je neistina.

- Rusija u BiH niti ima veliki uticaj, niti je on maligan. Konačno, Rusija je uvek bila faktor koji podržava Dejton, a maligni uticaj ima svako unutar BiH i van nje ko ruši Dejton, tako da se radi o ozbiljnim lažima - naglasio je Anđelković.

Novo kršenje nadležnosti

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da je Konaković jedinstven primjer jednog zvaničnika u svijetu koji traži zadržavanje kolonijalnog statusa za sopstvenu zemlju, a ne veći stepen samostalnosti i suverenosti. Ukazala je da Konaković na ovaj način ponovo privatizuje zajedničke institucije i pokušava da lični podanički apel predstavi kao zvanični stav BiH.

- Što se mene tiče, Konaković u svoje ime može tražiti i da se BiH pripoji Marsu, ali u ime BiH ne može raditi ništa bez saglasnosti svih njenih naroda - istakla je Cvijanovićeva.

Marioneta 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković navodi da je Elmedin Konaković opet izašao iz okvira svoje nadležnosti, pokazujući da je BiH nefunkcionalna država. Kaže da je suludo da ministar inostranih poslova neke, navodno, suverene države poziva ambasadore da uređuju odnose u toj zemlji, što govori da je on spreman da bude marioneta stranih zemalja koje žele da ostvaruju svoje interese u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana