Iz gradskih i opštinskih kasa uzima se šakom i kapom

Marijana Miljić Bjelovuk
Iz gradskih i opštinskih kasa uzima se šakom i kapom

BANjALUKA - Službena putovanja bez naloga, isplata novca iz blagajni onome kome ne treba, dodjela novca neprofitnim organizacijama bez raspisanog javnog poziva te pokriće troškova mobilnog telefona iznad dozvoljenog limita samo su neki od propusta koje je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prilikom kontrole poslovnih knjiga lokalnih zajednica u Srpskoj za prošlu godinu.

Opština Vukosavlje od revizora je dobila mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, a ista  ocjena data je i za usklađenost propisa.

Tako su revizori prilikom kontrole poslovnih knjiga ove lokalne zajednice utvrdili i da je opština Vukosavlje prodala zemljište koje nije evidentirano u njihovim poslovnim knjigama.

- Tekući grantovi neprofitnim subjektima u zemlji iskazani su za 22.938 KM više, a za isti iznos manje su iskazane subvencije. Do toga je došlo jer rashodi za subvencije prevoznicima u svrhu sufinansiranja prevoza učenika nisu klasifikovani u skladu sa pravilnikom - naveli su revizori.

Zloupotrebe su zabilježene i kod službenih putovanja u zemlji koja su u određenom broju slučajeva vršena bez naloga za službeno putovanje.

- Opštinska uprava putem blagajne je isplaćivala dnevnice, ali i pokrivala troškove upotrebe privatnog automobila u službene svrhe, čime su prekršili važeću uredbu - stoji u izvještaju.

Takođe, utvrđeno je i da za nabavke usluga u iznosu od 13.814 KM nisu sprovedeni postupci javnih nabavki niti su one predviđene planom, a nisu donesene ni posebne odluke o pokretanju postupka nabavki.

Takođe, utvrđeno je da je opština za tri zaposlena priznala troškove mobilnih telefona na račun opštine u iznosima većim od propisanih.

Istu ocjenu kao Vukosavlje od revizora je dobio i Brod, a između ostalog, utvrđeno je da je ova opština utrošila dio ukupno akumuliranih sredstava po osnovu naknade za zaštitu od požara u iznosu od 206.438 KM, kao i sredstva posebne vodne naknade od 353.057 KM u svrhe za koje ta sredstva nisu namijenjena.

- Za dodijeljena sredstva granta udruženjima građana, etničkim i vjerskim organizacijama i ostalim korisnicima od 465.956 KM nije raspisan javni poziv niti je sprovedena procedura kontrole trošenja sredstava - stoji u revizorskom izvještaju ove opštine.

Opština Brod kršila je lani i Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, ali i Zakon o radu.

- Radni odnos zasnovan na određeno vrijeme sa 15 izvršilaca zbog privremeno povećanog obima posla trajao je duže od šest mjeseci. Pored toga, zaključeno je i 11 ugovora o djelu sa fizičkim licem za poslove koji su sistematizovani i koji predstavljaju osnovnu djelatnost Doma zdravlja Brod, čime je prekršen  Zakon o radu - navode revizori.

Ništa bolje kod Glavne službe za reviziju nije prošla ni opština Istočni Drvar koja je tokom 2023. godine angažovala četiri izvršioca na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci, čime je prekršen Zakon o službenicima, a primili su i dva izvršioca po ugovoru o djelu za obavljanje poslova koji predstavljaju redovnu djelatnost poslodavca.

- Sredstva granta su dodijeljena bez utvrđenih pravila i kriterijuma i nisu podneseni izvještaji o utrošku tih sredstava, što nije u skladu sa odlukom o izvršenju rebalansa budžeta ove opštine - navode revizori.

Nagrade u gotovini

Opština Ugljevik dobila je od revizora pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, ali je, s druge strane, o usklađenosti propisa dobila mišljenje sa rezervom.

-  Isplata novčanih nagrada za ostvarene rezultate učenicima i nastavnicima, kao i putnih troškova i dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu zaposlenima u upravi i Sportsko-rekreativnom centru “Rudar” vršena je gotovinski, što nije u skladu sa važećom Uredbom o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem - utvrdili su, između ostalog, revizori prilikom kontrole poslovnih knjiga opštine Ugljevik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana