Iz fabrike u Bijeljini uskoro za Berlin kreću dijelovi za vozila "Tesla"

Srna
Iz fabrike u Bijeljini uskoro za Berlin kreću dijelovi za vozila "Tesla"

BIJELjINA - U njemačkoj fabrici "Pass", koja posluje u Semberiji, počela je proizvodnja dijelova za svjetski poznati brend vozila "Tesla" koji bi uskoro trebalo da krenu prema Berlinu gdje će biti ugrađeni u automobile, rekao je direktor ove fabrike Rado Maletić.

Maletić je na sastanku sa direktorom Područne privredne komore Slavicom Marković rekao da je potrebno malo vremena da bude sprovedeno značajno unapređenje proizvodnje - a riječ je o robotskoj mašini koja proizvodi šest vrsta proizvoda.

-Ona je potpuno kompjuterski automatizovana i sklapa sve pozicije i znatno će ubrzati proces proizvodnje i povećati kapacitet rada. Za njenu kontrolu treba angažovati četiri radnika, a sama mijenja 50 ljudi u procesu - istakao je Maletić.

Područna privredna komora u Bijeljini izrazila je punu spremnost za pomoć i koordinaciju u vezi sa potrebama ove fabrike, koja je, kako su naveli, odličan primjer stalnog širenja obima proizvodnje, ali i modernizacije.

Iz Područne privredne komore saopšteno je da u fabrici "Pass" još borave stručnjaci iz Kine koji sa radnicima fabrike usavršavaju detalje upravljanja i automatizacije mašina, a uskoro će se vratiti u Kinu i domaće snage će u potpunosti preuzeti sve zadatke.

Ovo privredno društvo zapošljava oko 1.100 radnika i organizuje proizvodnju na oko 23.000 metara kvadratnih, a u planu je gradnja još 14.000 metara kvadratnih.

"Pass" ima problem nedostatka radne snage zbog čega je najavljena automatizacija poslova neophodna.

U ovom trenutku "Passu" nedostaju inženjeri mašinske struke koji bi kontrolisali dostignuti stepen automatizacije rada i radili na njegovom unapređenju, ali učestvovali i u drugim oblastima modernizacije rada.

" Pass ", pored dijelova za "Teslu", izrađuje dijelove i za "Porše", "Jaguar", "Folksvagen", "Audi", "Volvo", "Mercedes" i druge svjetski poznate brendove.

Kada je riječ o proizvodnji dijelova za "Teslu", u " Pass " je iz tog giganta stigla posebna mašina vrijedna nepunih 1,4 miliona evra (oko 2,7 miliona KM). Mašina je dovezena u Bijeljinu i ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući cjevčice.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina istakla je da je proizvodnja dijelova za "Teslu" značajna ne samo za ovaj grad, nego i za Republiku Srpsku i BiH.

-I za Semberiju i Republiku Srpsku je izuzetno značajno da privrednici iz Njemačke uvide da se i na ovom prostoru može uspješno poslovati, da možemo obezbijediti sve potrebne uslove za efikasan rad i, u poslovnom smislu, izuzetno prijateljsko okruženje - rekla je ona.

Markovićeva je dodala da su vlasnici fabrike " Pass" pokazali preduzetnički duh i inicijativu te da je sada na Privrednoj komori da im pomogne.

-U aprilu ove godine obratili su nam se inicijativom za izgradnju raskrsnice na magistralnom putu koji prolazi pored fabrike. Komora Bijeljina se angažovala sa „Putevima Republike Srpske“ i koordinisala poteze sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine da se izgradi raskrsnica i nesmetan prilaz fabrici - naglasila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, nakon angažovanja Područne privredne komore u Bijeljini, "Putevi Republike Srpske" su prihvatili inicijativu za saobraćajno uređenje, uz obavezu grada Bijeljine da izradi potrebnu dokumentaciju.

-Uložićemo dalje napore da se taj projekat što prije realizuje, ali ne samo on nego i drugi -  rekla je Markovićeva i istakla da je Komora uvijek na usluzi privrednim društvima, te da ih raduje uspješna koordinacija i uspjeh u rješavanju problema i stvaranje okruženja za bolje poslovanje i zapošljavanje ljudi, kao i ostvarenje većeg bruto proizvoda Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana