Ivetić: Srbi u Posavini ostaju bez vode, hrane i osnovnih namirnica

Srna
Ivetić: Srbi u Posavini ostaju bez vode, hrane i osnovnih namirnica

ODžAK - Srbi na područja Posavskog kantona ostaju bez hrane, vode i osnovnih životnih namirnica i ukoliko im se hitno ne pomogne izumrijeće i nestati iz ovog dijela FBiH, izjavio je Srni predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" iz Odžaka Damir Ivetić.

Ivetić je rekao da je srpski narod na području Posavskog kantona obespravljen i zaboravljen od institucija i vlasti FBiH.

-U Posavskom kantonu Srpska pravoslavna crkva u posljednje tri godine nije dobila nijednu marku pomoći iz budžeta kantona, iako se obraćala molbama i zahtjevima. Isti slučaj je i sa mjesnim zajednicama gdje žive Srbi. Od budžeta koji uznosi 57 miliona KM mjesne zajednice dobile su samo 5.000 KM - istakao je Ivetić.

Prema njegovim riječima, Srbi u Posavini nemaju pravo na izučavanje srpskog jezika i pisma, ali i istorije, što je danas najvažnije.

-Naš narod na području Posavine bavi se poljoprivredom i to im je osnovni način za preživljavanje, ali kako nemamo vode za stoku i plasteničku proizvodnju teško uspijevamo opstati. Ostajemo bez hrane, vode i osnovnih životnih namirnica. Ukoliko se hitno ne pomogne, srpski narod iz ovog dijela FBiH izumrijeće i nestati - naglasio je Ivetić.

On je naveo da u posljednjih 10 godina nijedan predstavnik srpskog naroda na nivou FBiH nije posjetio Srbe u Posavini i uvjerio se u težinu života, te pozvao institucije u BiH, ali i nevladine organizacije da reaguju na probleme povratnika.

Ivetić je podsjetio da je na području Odžaka bio drugi logor po veličini u kojem su mučeni Srbi.

Napominje da na području Posavine danas živi oko 80 srpske djece uzrasta od jedne do 14 godina, oko 30 srednjoškolaca i tri studenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana