Istina o Stradanju Srba - Memorijalni Centar u Bratuncu

SRNA
Istina o Stradanju Srba - Memorijalni Centar u Bratuncu

BRATUNAC - Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Mirjana Miodrag Božin izjavila je Srni da će izgradnjom memorijalnog centra u Bratuncu srpske žrtve, od kojih su većina civili, nakon više od tri decenije postati vidljive za sve.

Božinova je poručila da porodice žrtava žele da se sazna istina o stradanju srpskog naroda kako u cijelom regionu tako i u međunarodnoj zajednici.

- Svi koji budu ulazili u Podrinje moraće da vide 3.267 krstova koji će stalno podsjećati i neće dozvoliti da se zaborave oni koji su dali živote za Republiku Srpsku, poručila je Božinova.

Ona je ukazala na to da u Vukovaru postoji memorijalni centar za hrvatske žrtve, a u Potočarima za bošnjačke žrtve, dok memorijalnog centra u Srbiji i Republici Srpskoj nema.

Božinova je ponovila da će podizanje memorijalnog centra omogućiti da se vide imena srpskih žrtava, od kojih su većina bili civili.

"Prilikom dolazaka u budući memorijalni centar, moći će se odati počast srpskim žrtvama, služiti parastos, polagati cvijeće i paliti svijeće za pokoj duša nastradalih," navela je ona.

Božinova je podsjetila da je na inicijativu Koordinacije u Tašmajdanskom parku u Beogradu postavljen spomenik stradalima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine, ali da porodice žrtava nisu zadovoljne jer smatraju da žrtve takođe zaslužuju memorijalni centar u Beogradu i da se sazna prava istina o stradanju srpskog naroda na području bivše Jugoslavije.

- Cilj izgradnje memorijalnog centra kako u Podrinju tako i u Beogradu jeste trajno očuvanje uspomena na stradanje Srba. Na taj način se neće dozvoliti da se istorija o stradanju srpskog naroda prekraja i zaboravlja, istakla je Božinova.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije okuplja više od 60 udruženja iz Republike Srpske i Srbije, uključujući i udruženja porodica nestalih u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Cilj izgradnje memorijalnog centra jeste trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanje kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana