Ističe rok za predaju kandidatskih lista, samo jedna stranka "napada" sve

Marijana Miljić Bjelovuk
Ističe rok za predaju kandidatskih lista, samo jedna stranka "napada" sve

BANjALUKA - Rok za predaju kandidatskih lista za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra, ističe danas, a stranke u Srpskoj i tokom vikenda su vijećale o ključnim imenima sa kojima će u trku za gradonačelnike, načelnike i odbornike.

Iz najveće vladajuće stranke u Srpskoj u petak su poručili da izlaze na izbore u 76 lokalnih zajednica, od čega 64 u Srpskoj, 11 u FBiH, te u Brčko distriktu. 

- Od 64 načelničke i gradonačelničke pozicije u Srpskoj, imamo svog kandidata u 63, a za Kupres imamo zajedničkog kandidata kojeg podržavamo. Imamo i četiri kandidata za načelnika u FBiH - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u petak nakon sjednice Predsjedništva  te stranke.

Dodik je sinoć saopštio da je postignut dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da će ta partija nastupiti u 54 lokalne zajednice, od kojih u nekim samostalno, a u drugim u koaliciji.

- Imamo i šest kandidata za načelnike i dva kandidata koji su rezultat podrške. I danas se nešto dešava o tom pitanju, a u ponedjeljak je krajnji rok za predaju, tako da ćemo tada znati precizno sve podatke - kazao je u petak “Glasu” Stevandić.

Prvi čovjek DEMOS-a Nedeljko Čubrilović naveo je da će ta stranka imati tri kandidata za načelnike.

- Riječ je o lokalnim zajednicama Drinić, Pale i Kotor Varoš. Pored toga, izaći ćemo sa listama u 58 ili 59 opština i gradova - kazao je “Glasu” Čubrilović. 

Predsjednik SP-a Petar Đokić naveo je da će na predstojećim lokalnim izborima imati kandidatske liste u 63 opštine u Srpskoj, a u četiri kandidate za načelnike. 

- Kandidati za načelnike su predloženi u Pelagićevu, Kupresu, Ugljeviku i Stanarima, a još se odlučuje o petom kandidatu za opštinu Čajniče - kazao je prošle sedmice Đokić.

Prvi čovjek SPS-a Goran Selak kazao je da u tri lokalne zajednice u Srpskoj nastupaju samostalno sa kandidatskim listama na predstojećim lokalnim izborima.

- I dalje imamo razgovore sa našim koalicionim partnerima, tako da ćemo u ponedjeljak imati sve podatke. U Banjaluci ćemo podržati kandidata SNSD-a Nikolu Šobota za prvog čovjeka tog grada. U pregovorima smo i sa koalicionim partnerima za načelnika opštine Gacko - kazao je “Glasu” Selak. 

I prvi čovjek DNS-a Nenad Nešić kazao je “Glasu Srpske” da neće imati kandidata za načelnika, ali da će imati kandidatske liste za odbornike u oko 60 lokalnih zajednica, od kojih su neke samostalne, a neke u koaliciji sa drugim strankama. 

Lider SDS-a Milan Milićević rekao je da kadar te stranke drži trenutno 15 pozicija na čelu opština i gradova.

- Još nisu svi spiskovi gotovi. Predavaće se i u ponedjeljak do 16 časova. Mislim da trenutno imamo uneseno u aplikaciju Centralne izborne komisije (CIK) 42 kandidata za načelnike i gradonačelnike, dok smo na izborima 2020. imali 43 kandidata - kazao je “Glasu” Miličević.

Naveo je i da će takođe podržati šest ili možda sedam koalicionih kandidata. 

- Dakle, oko 50 je opozicionih kandidata za načelnike i gradonačelnike, od čega je 42 ili 43 ispred SDS-a. Znaćemo sve u ponedjeljak - naveo je Miličević u petak. 

U PDP-u u petak nisu znali precizno stanje, ali su iznijeli podatke sa presjekom prije vikenda. 

- Imaćemo kandidate za načelnike u sedam lokalnih zajednica. Nastupićemo na izborima u više od 40 lokalnih zajednica, imaćemo i dvije-tri zajedničke liste. Tačno stanje znaćemo u ponedjeljak - kazala je “Glasu” potpredsjednica PDP-a Mira Pekić. 

OVJERA 

Prema uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za predstojeće lokalne izbore, koje je objavila Centralna izborna komisija, stranke su mogle da podnose kandidatske liste od 26. juna do 8. jula u 16 časova. 

- Rok za konačnu ovjeru kandidatskih lista je 2. avgust, a nakon 20 dana one će biti objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja - navedeno je u uputstvu CIK-a. 


Broj kandidata za načelnike i gradonačelnike u Srpskoj

SNSD - 63

SDS - 42

PDP - 7

US - 6

SP - 4

DEMOS - 3 

DNS - 0 

SPS - 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana