Istekao rok Ustavnom sudu BiH da poništi odluku

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - U podne je istekao rok da Ustavni sud BiH vrati u pređašnje stanje Pravila za sazivanje sjednica i poništi ranije donijetu odluku, prema kojoj plenarne sjednice te pravosudne institucije mogu da budu održane bez ijednog sudije iz Republike Srpske.

Članovi i administracija Ustavnog suda BiH nisu odgovorili na pitanja Srne da li će povući svoju odluku i kako je tretirano odsustvo potpredsjednika Suda Zlatka Kneževića.

Na ranije pitanje ove agencije  da li je Knežević učestvovao u radu posljednje sjednice Ustavnog suda BiH, kako je tretirano njegovo odsustvo i kako je Ustavni sud mogao glasati o ukidanju člana 39 Pravila Ustavnog suda BiH - iz Ustavnog suda nisu odgovorili.

Početkom ove sedmice Ustavni sud je izbrisao odredbu u pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će već danas popodne, ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH. 

Kako je rekao, sjednica NSRS će najverovatnije biti zakazana za utorak.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana