Ispred Sabornog hrama u Palama pušteni baloni u bojama zastave

Srna
Ispred Sabornog hrama u Palama pušteni baloni u bojama zastave

PALE - U Palama je danas ispred Sabornog hrama puštanjem balona u bojama zastave obilježen 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Balone su pustila djeca iz tri vrtića na Palama, koja su prije toga ispred hrama crtala zastave.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nešto najvažnije u srpskoj istoriji. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine.

Naglasio je da je proboj Solunskog fronta donio slobodu srpskom narodu gdje god se nalazio.

-Ono što su ustanovile vlade Republike Srpske i Srbije da 15. septembar bude Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave mi na Palama obilježavamo tri dana mnogim manifestacijama na najsvečaniji mogući način - dodao je Jugović.

On je rekao da su u obilježavanje ovog najvažnijeg datuma uključeni svi od najmlađih do najstarijih građana Pala.
-Ne smijemo zaboraviti da su Pale prijestonica Republike Srpske, da smo formirali Institut za istoriju kao petu organizacionu cjelinu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će početi da piše istoriju Republike Srpske koja je važna kao i današnji dan - istakao je Jugović.

On je poručio da trobojka pod kojom se uvijek borio Srpski narod za slobodu treba da nastavi da krasi srpska mjesta, gradove i države.

-Moramo da vodimo računa o našim srpskim državama i da se ujedinimo oko jedne jedine stvari, a to je srpska država - naglasio je Jugović.

Zamjenik predsjednika Komisije za očuvanje kulture sjećanja i pamćenja Boračke organizacije Pale Nenad Tomović istakao je da je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovan niz aktivnosti.

Tomović je rekao da je ovo prvi put da se ovaj praznik proslavlja na ovakav način i da mu je drago što su uz pomoć lokalne zajednice okupili 16 institucija, udruženja i sportskih klubova.

-Ovo je jedini ispravan način da ovakvo obilježavanje praznika uđe u nastavni proces u školama - dodao je Tomović.
Direktor Dječijeg centra "Buba Mara" Vanja Jugović rekla je da u tom centru nastoje da djecu od malena nauče osnovnim postulatima koji se odnose na pravoslavlje i srpski narod kao i simbole države, a posebno onaj najveći za koji se i život davao, a to je zastava.

Napomenula je da je oko 200 mališana iz sva tri vrtića na Palama danas ispred Sabornog hrama crtalo zastave i pokazalu svoje umijeće.

Manifestacija se završava sutra istorijskim časom.

Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine. Tog dana je Srpska vojska započela proboj koji je trijumfalno završen oslobađanjem južnoslovenskih naroda od austrougarske okupacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana