Isak: Zastava Srpske nikada se neće vijoriti u FBiH

GS
Isak: Zastava Srpske nikada se neće vijoriti u FBiH

SARAJEVO - Zastava Republike Srpske nije zastava BiH, nije zastava FBiH, a nije ni vjerska zastava i kao takvoj nije joj mjesto na bogomoljama, rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak nakon poziva da FUP poslova procesuira osobe u FBiH nakon dešavanja 9. januara, prenosi Kliks.

Ispred pravoslavne crkve “Svetog Vasilija Velikog” u Konjicu grupa građana protestovala je tada ispred vjerskog objekta na kojem se, kao i ranijih godina vijorila zastava Republike Srpske, povodom Dana Republike. Protest je završio tako što je trobojnica skinuta.

- Isticanje zastave Republike Srpske na pravoslavnim bogomljama u FBiH, na dan koji se pamti kao dan pokretanja genocida u Bosni i Hercegovini, predstavlja ništa drugo nego provokaciju - naveo je Isak.

Isak je rekao da sve „uprave policije u FBiH profesionalno i odgovorno preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti da bi se održao visok stepen opšte sigurnosti".

Smatra da skidanje zastave u Konjicu nema nikakve veze sa ustavom zagarantovanim vjerskim slobodama i konstitutivnosti Srba u FBiH „već isključivo s pokušajima provociranja“.

-A mi provokacije nikada nećemo prihvatiti kao normalne i u skladu s tim zastave Srpske nikada se neće vijoriti na objektima u entitetu FBiH. U isto vrijeme sramotnim ocjenjujem ponašanje nosilaca izvršnih funkcija i vjerskih poglavara u Srpskoj koji su protestovali ispred policijske uprave u Srebrenici nakon što su privedena lica koja su širila međunacionalnu mržnju i zastrašivala povratnike - naglasio je Isak.

Osudio je bilo kakve napade ili pokušaje zastrašivanja povratnika u Srpsku i FBiH  i dodao da će tražiti od svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova da takva ponašanja spriječe, odnosno da procesuiraju odgovorna lica ukoliko je došlo do kršenja zakona.

-Međutim, osobama koje imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i koji me pozivaju da reagujem, bez bilo kakvog pokušaja davanja diplomatskog odgovora, želim da poručim sljedeće: Ne provocirajte. Vaša provokacije nisu dobrodošle u FBiH. BiH je međunarodno priznata i nedjeljiva država i kao takva će i ostati - navodi se u reakciji  Isaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana